Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Selectie embryo's bij borstkanker mag

27 mei 08

Vrouwen met een zeer ernstige vorm van genetische borstkanker kunnen binnenkort voorkomen dat hun toekomstige kinderen dezelfde genetische afwijking meekrijgen.

Bekijk hier: Geen behandeling voor kankerpatiënten met kinderwens

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid geeft deze vrouwen de mogelijkheid om embryo's met de afwijking uit te selecteren. Dat heeft Bussemaker maandag aangekondigd in het tv-programma Netwerk. Op dit moment is het verboden om na een reageerbuisbevruchting embryo's te selecteren alvorens deze in de baarmoeder van de vrouw te plaatsen. De staatssecretaris vindt dat dit "wel mogelijk moet zijn voor deze zeer specifieke groep".

Bussemakers voorganger Clemence Ross (CDA) stond onderzoek en selectie van embryo's bij kankerpatienten in mei 2006 niet langer toe, waarna er in het Academisch Ziekenhuis Maastricht mee werd gestopt. Bussemaker spreekt van een "zeer ernstig gen". "Dat wil je niet meegeven aan een kind dat je baart", zegt ze. Het medisch centrum in Maastricht moet de methode weer gaan toepassen, aldus de staatssecretaris.

De methode is voor de erfelijke ziekte van Huntington wel nog steeds toegestaan. Zo werd in maart in het Universitair Medisch Centrum Utrecht een baby geboren van ouders die zijn behandeld met ivf (reageerbuisbevruchting) in combinatie met geheten Pre-implantatie Genetische Diagnostiek (PGD).

Via PGD worden van embryo's uit de reageerbuis één of twee cellen afgenomen zonder het te beschadigen. Deze cellen gaan per koerier naar het Academisch Ziekenhuis Maastricht, waar genetisch onderzoek uitwijst of de embryo's de ziekte hebben waarop een verhoogde kans bestaat. Daarna worden een of twee embryo's, die vrij zijn van de ziekte, teruggeplaatst in de baarmoeder.

Naast genetische vormen van borstkanker en Huntington kunnen reageerbuisembryo's worden onderzocht op aangeboren afwijkingen zoals taaislijmziekte of ernstige spierziekten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief