Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Klokkenluider: gedetineerde vreemdelingen mishandeld

27 mei 08

Niet-criminele vreemdelingen die in Nederlandse detentiecentra zitten omdat ze illegaal zijn, worden door bewakingspersoneel vernederd, getreiterd, en zelfs mishandeld. Ze worden onnodig in isolatiecellen opgesloten en daarbij wordt exceptioneel geweld ge

Dat zegt een klokkenluider, een bewaker uit een van de Nederlandse detentiecentra, vanavond in NOVA. "Er zijn een hele hoop bewakers die trots zijn op het treiteren. Die komen 's morgens binnen van: ik hoop dat het een leuke dag wordt, dat er wat gebeurt. Dat we eens iemand op zijn bek kunnen slaan, of dat we eens iemand naar een isolatieafdeling kunnen sturen."

Haar verhaal wordt bevestigd door drie andere bewakers en meer dan vijftig ex-gedetineerden met wie NOVA sprak. De klokkenluider zegt in NOVA dat ze haar werk met steeds meer gewetensbezwaren doet. "Er zitten geen criminelen in een detentiecentrum. Vanaf het moment dat ik me daar echt bewust van werd, kreeg ik meer moeite met werk. Want wat doe ik elke avond? Ik sluit elke avond onschuldigen mensen op. Wie ben ik om dat te doen. Welk recht heb ik?"

De vrouw werkt voor een particulier beveiligingsbedrijf dat personeel voor de detentiecentra aan justitie levert. Ze zegt dat ook de afdelingshoofden in de detentiecentra, ambtenaren in dienst van justitie, meedoen aan de intimiderende sfeer. "Er wordt over de criminelen gesproken en er wordt ons constant op het hart gedrukt dat het gevaarlijke mensen zijn. Ook door het afdelingshoofd ja."

De Tweede Kamer eist een onderzoek en coalitiepartij PvdA noemt het "onacceptabel in een rechtsstaat als Nederland".

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief