Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet steunt Koran met korting voor agenten

27 mei 08

Het kabinet heeft geen bezwaar tegen de korting die agenten van het politiekorps Amsterdam-Amstelland kunnen krijgen op de nieuwe Koranvertaling van Kader Abdolah.

De verantwoordelijk bewindslieden noemen het verstandig dat agenten zich verdiepen in culturen waarmee zij in aanraking komen. "Het gaat om het verstrekken van informatie teneinde een beter begrip te krijgen", zei minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer. "Het is voor agenten heel belangrijk te snappen wat mensen beweegt."

Zij reageerde op mondelinge vragen van PVV-Kamerlid Sietse Fritsma, die zich verzet tegen kortingen op de Koranvertaling. "Politieagenten moeten boeven vangen in plaats van korans lezen."

Ook andere Kamerfracties hebben moeite met de Amsterdamse kortingsregeling. De SP, ChristenUnie en SGP vrezen dat de neutraliteit van de politie in het geding komt als agenten alleen korting krijgen op een koran. Zelfstandig Kamerlid Rita Verdonk vindt dat de politieleiding een verkeerde keuze maakt. "Zou het niet efficiënter zijn als de politie zich verdiept in de enige cultuur die hier leidend zou moeten zijn, de Nederlandse?"

Ter Horst benadrukte, mede namens haar collega Ella Vogelaar (Integratie), dat het korps Amsterdam-Amstelland geen keuze heeft gemaakt voor een godsdienst maar voor de invulling van een gebrek aan kennis. Niet alleen op de koran wordt korting gegeven, ook op andere literatuur die agenten kunnen helpen hun werk beter uit te voeren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief