Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Voorlopig geen lege zuivelschappen in supermarkt'

28 mei 08

De schappen in de supermarkten blijven voorlopig gewoon gevuld met melk, yoghurt en kaas. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is er geen reden te bedenken waarom de rekken met zuivel niet gevuld zouden kunnen zijn.

"Het zal nog wel even duren voordat er tekorten ontstaan. Maar als de nood aan de man komt, verwachten wij dat er wat minder wordt geëxporteerd om de Nederlandse markt goed te voorzien", meldt het CBL dinsdag in reactie op de acties van boze melkveehouders.

Uit protest over de lage melkprijs leveren Duitse melkveehouders vanaf dinsdag niet meer aan de melkfabrieken en in Nederland blokkeerden boze melkveehouders enige uren de toegangen tot zuivelbedrijf Friesland Foods in Nijkerk.

Ook de zegsman van Friesland Foods verwacht niet dat consumenten de gevolgen van de protesten zullen merken. "Onze fabriek was enige tijd geblokkeerd. Dat heeft voor wat vertraging gezorgd, maar die hopen we de rest van de dag in te lopen."

Nadat de blokkade na enige uren werd opgeheven, zette een deel van de actievoerders koers richting Zeewolde. Daar stroomde in totaal 70.000 liter melk uit de tanks over een akker. ,,Het is verspilling en verschrikkelijk dat we onze boodschap niet op een andere manier duidelijk kunnen maken", aldus Sieta van Keimpema. De voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB) riep de protesterende melkveehouders op niet meer te leveren aan de melkfabrieken. "Ik kan jullie nergens toe verplichten, maar mijn melk gaat het bedrijf niet meer uit."

Van Keimpema verwacht dan ook dat de protesten wel voelbaar worden. "Nederlandse consumenten kunnen hier last van gaan krijgen. Er wordt niet afgeleverd. We roepen melkveehouders op de melk in de gierput te laten lopen of over het land te laten lopen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief