Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama eist kandidatuur voor Democraten op

4 jun 08

Senator Barack Obama heeft dinsdag gezegd dat hij de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 4 november is.

Obama claimde de overwinning kort nadat Amerikaanse media hadden gemeld dat hij de 2118 gedelegeerden achter zich heeft, die nodig zijn voor het binnenhalen van de Democratische nominatie.

"Amerika, dit is ons moment. Dit is onze tijd. Onze tijd om de politiek uit het verleden achter ons te laten", aldus de 46-jarige Obama voor een juichende menigte van 20.000 aanhangers, opgezweept door het nummer It's a beautiful day van de rockband US. "Ik zal de Democratische presidentskandidaat zijn."

Obama is de eerste Afro-Amerikaan die als voorman van een van de grote partijen een gooi naar het Witte Huis gaat doen. Hij zal het de komende maanden moeten opnemen tegen de Republikeinse collega-senator John McCain (71).

De locatie waar Obama zijn overwinning uitriep, een stadion in St. Paul, Minnesota, was door de Democraten met zorg gekozen. In dezelfde arena houdt begin september de Republikeinse partij zijn conventie om McCain op het schild te hijsen.

In de Amerikaanse staten Montana en South Dakota werden dinsdag de laatste twee voorverkiezingen voor de Democratische nominatie gehouden. South Dakota ging naar Clinton. Obama won in Montana, aldus Amerikaanse nieuwszenders en kreeg ook genoeg supergedelegeerden achter zich om de nominatie zeker te stellen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief