Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NCTb: Rita Verdonk kan tournee gewoon voortzetten

5 jun 08

Politica Rita Verdonk kan zonder zorgen haar voorjaarstournee voor Trots op Nederland (TON) voortzetten. De Nationaal Co÷rdinator Terrorismebestrijder (NCTb) garandeert haar veiligheid tijdens de politieke bijeenkomsten in het land.

Dat heeft terreurbestrijder Tjibbe Joustra donderdag gezegd. "Daar waar veel mensen bijeen komen, zullen we goed kijken naar de veiligheid." Dat zal voor veel onderdelen van haar tournee betekenen dat de NCTb haar persoonsbeveiliging aanscherpt.

"Wat ons betreft had ze rustig die bijeenkomst kunnen hebben", zei Joustra over de eerstvolgende politieke avond van TON in Loon op Zand. Hij stelt dat zijn dienst ervoor zorgt dat persoonsbeveiliging altijd zo wordt geregeld dat mensen ongestoord kunnen functioneren.

Verdonk zei woensdag dat haar persoonsbeveiliging wordt stopgezet en dat ze daarom haar voorjaarstournee door Nederland noodgedwongen staakt. Joustra ontkent dat de beveiliging wordt afgebroken, maar zegt dat minder stringente maatregelen nodig zijn. "De beveiliging wordt niet beëindigd, maar toegesneden op de situatie", zei hij.

De NCTb kan zich niet voorstellen dat Verdonk verrast is door de afbouw van beveiligingsmaatregelen, zoals het Tweede Kamerlid zelf aangaf. De dienst spreekt al sinds juni vorig jaar geregeld met de politica over haar beveiliging en de afgenomen dreiging aan haar adres. "We denken al een tijdje dat het iets minder kan." Joustra baseert zich daarbij op risico-analyses van de inlichtingendienst AIVD en informatie van de politie.

Verdonk heeft zelf een dreigingsanalyse gemaakt, die volgens haar aantoont dat de huidige, zware persoonsbeveiliging nodig blijft. "Zij waardeert de situatie anders dan wij doen", aldus Joustra.

Hij sprak overigens tegen dat de beveiliging over een maand helemaal wordt stopgezet, zoals Verdonk beweert. "Dat is niet juist. De beveiliging is gisteren niet beëindigd, wordt vandaag niet beëindigd en eindigt ook niet per 1 juli."

Aan het einde van het zomerreces van de Tweede Kamer zal de NCTb opnieuw bekijken welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn voor Verdonk. "Dat is een doorgaand proces. De situatie kan voortdurend veranderen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief