Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer wil uitleg over beveiliging Verdonk

5 jun 08

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil opheldering van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie over de beveiliging van politica Rita Verdonk.

De fracties willen weten waarom haar persoonsbeveiliging is verminderd.

Ook moet de minister in een brief aan de Kamer uitleg geven over de gang van zaken, zoals de manier waarop Verdonk van het besluit op de hoogte is gesteld. De PVV en de VVD willen dat die brief er voor donderdag 16.00 uur is.

CDA, PvdA, VVD, PVV, GroenLinks en D66 vinden dat Kamerleden zich steeds veilig moeten kunnen voelen. Volgens PVV-leider Geert Wilders is Verdonk nog altijd iemand met een hoog dreigingsprofiel en is beveiliging daarom op zijn plaats.

Wel vragen de fractieleiders Femke Halsema van GroenLinks en Alexander Pechtold van D66 zich af of het wel verstandig was van Verdonk om het terugschroeven van haar beveiliging aan de grote klok te hangen. Verdonk deed dat woensdagavond in een uitzending van het tv-programma Knevel en Van de Brink. "Over je beveiliging praat je normaal niet", aldus Halsema.

PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem zegt op dit moment geen oordeel te kunnen vellen over de beveiliging van Verdonk. Hij wacht eerst de reactie van het kabinet af. Dijsselbloem noemt het "op zichzelf goed nieuws als het niveau van de beveiliging omlaag kan".

CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma vindt dat informatie over de beveiliging van Verdonk zoveel mogelijk in de openbaarheid moet worden gegeven. Hij wijst erop dat het Kamerlid zelf haar zaak in de publiciteit heeft gebracht.

Wilders en Halsema kondigden donderdag aan de kwestie in de Kamercommissie voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten aan de orde te stellen als de brief van het kabinet onvoldoende blijkt. Deze zogeheten commissie-Stiekem, waarin vrijwel alle fractievoorzitters zitten, overlegt altijd achter gesloten deuren over onder meer het veiligheidsbeleid.

Verdonk vertelde woensdagavond bij Knevel en Van den Brink dat haar persoonsbeveiliging per direct is gestopt. Ze noemde dat onbegrijpelijk en onverantwoord omdat de dreiging aan haar adres nog lang niet voorbij is.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is de beveiliging van Verdonk niet stopgezet. Een woordvoerster zei dat er een nieuwe mix van beveiligingsmaatregelen is samengesteld voor het Tweede Kamerlid. Verdonk krijgt momenteel persoonsbegeleiding van vakmensen die haar op gepaste afstand volgen. Wel moet de politica voortaan weer zelf haar auto besturen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief