Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zand bijstorten is oplossing stijgende zeespiegel

9 jun 08

Zand bijstorten in de Noordzee en op die manier de kustlijn verbreden is de oplossing voor de gevolgen van de stijgende zeespiegel. Dat zegt staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) maandag in een interview in de Volkskrant.

"Dus dat je ergens in de Noordzee zand stort en de krachten in zee het naar de kust brengen. Precies op de plek waar je het hebben wil, ontstaat kustverbreding." Huizinga ziet niet alleen veiligheid als voordeel, maar denkt dat deze oplossing ook kansen biedt voor zaken als recreatie en woningbouw.

Een commissie onder leiding van oud-minister Cees Veerman onderzoekt hoe Nederland tot het jaar 2200 beschermd moet worden tegen de gevolgen van klimaatverandering. Deze Deltacommissie komt nog dit jaar met een rapport. "Je wilt niet dat er vanuit het niets een heel belangrijk advies komt dat veel stof doet opwaaien. Je moet alvast laten weten welke richting je op gaat. De geesten rijp maken", aldus Huizinga.

Eerder tekende de staatssecretaris samen met onder andere een gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland de ambitieovereenkomst Zandmotor. Dat is een pilotproject, waarbij een grote hoeveelheid zand wordt aangebracht voor de kust tussen Hoek van Holland en Kijkduin. Door wind, golven en stroming moet het zand zich op natuurlijke wijze voor de kust gaan verspreiden, waardoor 75 HA extra kust moet aangroeien. Zo creëert de Zandmotor extra kustveiligheid en nieuwe ruimte voor natuur en recreatie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief