Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Albayrak: Niets mis in detentiecentra illegalen

11 jun 08

In detentiecentra waar illegalen vastzitten in afwachting van hun uitzetting, zijn geen structurele misstanden.

Dat stelde staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ze reageert daarin op een uitzending van NOVA. NOVA meldde eind vorige maand op basis van gesprekken met drie bewakers en ruim vijftig (ex-)gedetineerden dat de vreemdelingen slecht worden behandeld. Bewakers zouden illegalen vernederen, onnodig in de isolatiecel zetten en buitensporig geweld tegen hen gebruiken. Dat beeld klopt niet, aldus Albayrak.

Uitgangspunt is en blijft volgens haar dat vreemdelingen in detentiecentra juist worden bejegend. Als er incidenten zijn, kunnen gedetineerden een klacht indienen bij een onafhankelijke commissie of aangifte doen bij de politie.

Leidinggevenden moeten bovendien adequaat reageren op uitkomsten van onderzoek naar klachten. "Er is geen reden om structureel strijdig handelen met de door mij genoemde uitgangspunten voor de detentie van vreemdelingen aan te nemen", schrijft de staatssecretaris.

Als er onenigheid is tussen personeelsleden en gedetineerden of tussen vreemdelingen onderling, kan uiteindelijk een zogeheten intern bijstandsteam worden ingezet om de boel op orde te brengen. De leden daarvan mogen gebruik maken van schilden en de wapenstok. Maar dat moet altijd proportioneel zijn. Elke inzet van het bijstandsteam wordt onderzocht om te bekijken of dat het geval was.

In een van de zaken die NOVA liet zien, heeft de commissie van toezicht na een klacht van de gedetineerde geoordeeld dat er geen sprake was van excessief gebruik van geweld door het bijstandsteam.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief