Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Waarom vrouwen weglopen met Sex And The City

11 jun 08

In Amerika verbrak de Sex And The City-film alle records. En ook in Nederland staan vrouwen in de rij voor de vier Newyorkse vriendinnen. Wat maakt Sex And The City tot zo'n fenomeen?

Wat is Sex And The City?
De Amerikaanse betaalzender HBO zond tussen 1998 en 2004 een serie uit over de avonturen van vier vrouwen die in New York naar de ware liefde zoeken. Zonder gêne werden al hun seksuele uitspattingen besproken en soms ook in beeld getoond.

Is dat zo bijzonder dan?
Zeker in het puriteinse Amerika deed de openhartigheid van de vrouwen al snel veel stof opwaaien. Het vele naakt en de gesprekken over seks in alle vormen en matende stootten de conservatieve garde tegen de borst.

Waren de fans daarvan onder de indruk?
Nee: Sex And The City werd een fenomeen. Merken of drankjes die door de vier vrouwen werden genoemd of gedragen, zoals de schoenen van Manolo Blahnik, de 'Birkin-bag' van Hermès of de Rabbit-vibrator, waren niet aan te slepen.

Bleef de serie zo frivool?
Nee: naarmate de seizoenen vorderden, durfden de makers steeds meer serieuze onderwerpen aan te snijden waar vooral vrouwen mee kampen, zoals luie eierstokken, borstkanker of het glazen plafond waar carrièrevrouwen tegen aanlopen. Na zes seizoenen voelden de makers echter dat de koek toch op was.

Waarom komt er dan nog een film?
De fans schreeuwen al vier jaar om een terugkeer van hun heldinnen - al speelt het commerciële succes natuurlijk ook een rol. De lange rijen waarin vrouwen in Amerika stonden om een kaartje te bemachtigen voor de film spraken boekdelen en in Nederland worden soortgelijke taferelen verwacht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief