Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM vervolgt marinier Eric O. niet na aangifte

12 jun 08

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft besloten om marinier Eric O. niet opnieuw te vervolgen. Ook andere mariniers worden niet strafrechtelijk aangepakt, meldde het OM donderdag.

Bekijk hier het interview met persofficier Sandra Wiarda van het OM in Arnhem

Een collega-marinier had aangifte tegen O. gedaan over het beïnvloeden van getuigen en intimidatie tijdens het onderzoek naar het fatale schietincident in Irak, waar O. bij betrokken was. Het OM concludeert dat er voor de gestelde onregelmatigheden tijdens dit onderzoek onvoldoende bewijs is.

Defensie is opgelucht dat deze lang slepende zaak nu is afgerond. Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) laat weten dat de conclusies van het OM, die zijn gebaseerd op zorgvuldig en onafhankelijk onderzoek, helder zijn. "Dat is goed voor Defensie en het betrokken personeel, onder wie Eric O. We kunnen deze voor velen ongemakkelijke periode nu afsluiten en vooruit kijken", aldus de bewindsman.

Eric O. was destijds sergeant-majoor maar is inmiddels bevorderd tot adjudant van de mariniers. Momenteel is hij op oefening, aldus Defensie.

O. loste op 27 december 2003 waarschuwingsschoten op een groep Irakezen die mogelijk een container wilde plunderen. Daarbij zou een van de Irakezen om het leven zijn gekomen.

Het gerechtshof in Arnhem sprak O. in 2005 vrij van handelen in strijd met de geweldsinstructies voor Nederlandse militairen in Irak. Het hof wees hem later dat jaar een schadevergoeding van 10.000 euro toe.

Twee mariniers die in 2003 bij het schietincident betrokken waren, stelden de zaak eind maart vorig jaar in NOVA opnieuw aan de orde. Volgens hen hebben leidinggevenden van het Korps Mariniers zich schuldig gemaakt aan bedreiging en manipulatie van militairen die in 2003 aanwezig waren bij het fatale incident. Officieren wilden onder geen beding dat de ware toedracht van het incident bekend werd, aldus de twee mariniers. Ook zou er bewijsmateriaal zijn weggemaakt of achtergehouden. Justitie heeft daar echter geen aanwijzingen voor gevonden.

Geert-Jan Knoops, de advocaat van Eric O. en enkele andere betrokken mariniers, reageert als volgt: "Cliënten spreken hun wens uit dat thans na dit diepgaand onderzoek er een dikke streep kan worden gezet onder deze kwestie. Men dient niet te vergeten dat het schietincident Eric O. nu in feite driemaal intensief is onderzocht in de periode 2003-2008 en in alle gevallen tot de duidelijke conclusie heeft geleid dat geen onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. Het zou volkomen disrespectvol zijn om nu te blijven stellen "waar rook is, is vuur". Als er wat strafbaars zou zijn gebeurd, dan was dit na vijftien maanden intensief onderzoek zeker gebleken."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief