Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hamer baalt van negatieve beeld over PvdA

14 jun 08

PvdA-fractievoorzitter Mariėtte Hamer heeft haar buik vol van het negatieve beeld dat van haar partij bestaat.


"Ik baal van de beschuldigingen van kiezersbedrog en vermeend gedraai", zei ze zaterdag op een PvdA-congres in Breda in haar eerste grote partijspeech als nieuwe fractieleider. "Ik baal van het verhaal dat er een richtingenstrijd zou zijn. En ik baal het meest van het beeld dat dit kabinet geen resultaten boekt." Volgens Hamer moeten PvdA-politici ophouden met achter de waan van de dag aanlopen, omdat ze denken dat ze daarmee het vertrouwen van de kiezers kunnen herwinnen. "Dat is een wedstrijd die we niet kunnen winnen. Bij die wedstrijd word je afgestraft omdat je de hoge verwachtingen niet kunt inlossen."

Volgens Hamer wordt de echte wedstrijd niet in Den Haag, maar in het land gespeeld. Daar ziet zij geen kiezers die op hol geslagen zijn, maar mensen die zich zorgen maken over hun baan, de veranderingen in hun wijk, het onderwijs en de toekomst van hun kinderen.

Die wedstrijd moet de PvdA zien te winnen, aldus Hamer. Dat kan alleen als ze duidelijk is over haar speelwijze. "We moeten vanaf nu een stevig en effectief sociaaldemocratisch spel op de mat leggen. En zo moeilijk is dat niet. Onze kernwaarden solidariteit en emancipatie zijn namelijk de idealen van gisteren en vandaag."

Hamer zette zich af tegen het vorige kabinet, dat volgens haar "met de rug naar de samenleving wegdook in stelselherzieningen", de salarissen van politieagenten en leerkrachten bevroor en dat 26.000 asielzoekers in de kou liet staan. "Dat moest anders. Die omslag moest gemaakt. En daarvoor hebben wij verantwoordelijkheid genomen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief