Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Coalitie wil schooltijdbanen

14 jun 08

De coalitiepartijen PvdA, CDA en ChristenUnie willen dat ouders hun werktijden kunnen laten samenvallen met de schooltijden van hun kinderen. Zogenoemde schooltijdbanen moeten de combinatie van werk en opvoeding vergemakkelijken.

De fractievoorzitters van de PvdA en ChristenUnie in de Tweede Kamer hebben het plan zaterdag gepresenteerd op hun partijcongressen, die dit jaar samenvallen. Ze richten zich met hun voorstel op ouders met kinderen in de leeftijd tussen 4 en 12 jaar. Het CDA sprak van een sympathiek idee.

Mariëtte Hamer (PvdA) en Arie Slob (ChristenUnie) willen schooltijdbanen mogelijk maken door een aanpassing van de wet. Ze denken aan het formeel invoeren van het recht om twee dagen in de week om drie uur te stoppen met werken, zodat ouders vanaf dat tijdstip hun kinderen kunnen opvangen.

CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum vraagt zich af waarom de regeling zich tot twee dagen zou moeten beperken. Hij ziet ook liever dat sociale partners in de cao's afspraken maken over schooltijdbanen. Het CDA prefereert dat boven een wetswijziging, onder meer omdat via de cao voor elke branche een passende regeling kan worden gemaakt.

De ChristenUnie heeft het voorstel voor schooltijdbanen afgelopen herfst al eens gedaan en krijgt nu steun van CDA en PvdA. Laatstgenoemde partij noemt het een mooie tussenoplossing in afwachting van het moment dat Nederland de schooltijden aanpast. Fractievoorzitter Hamer verwacht daarnaast dat schooltijdbanen de wachtlijsten voor buitenschoolse opvang kunnen terugdringen.

De VVD keert zich tegen schooltijdbanen. Kamerlid Stef Bos kan zich niet voorstellen dat bijvoorbeeld de zorg aan ziekenhuispatiënten na drie uur 's middags op een laag pitje komt te staan omdat verpleegkundigen naar huis moeten. De liberalen zien liever dat de naschoolse opvang wordt verbeterd. FNV-voorzitter Agnes Jongerius sprak in een reactie van "een sympathiek plan".

CNV Vakcentrale is enthousiast over het plan en ziet in tegenstelling tot het CDA geen enkel bezwaar tegen een wettelijke regeling. "Het is een uitstekende manier om op die manier privé en arbeid te combineren", stelde een woordvoerder.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief