Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rita Verdonk beticht Ed Sinke van gesjoemel

18 jun 08

Politica Rita Verdonk heeft woensdag fel uitgehaald naar Ed Sinke, tot voor kort haar persoonlijk adviseur.

Ze is woedend omdat Sinke de publiciteit heeft gezocht met een conflict tussen hen. Ook beticht het Tweede Kamerlid haar oud-adviseur van gesjoemel met campagnegeld van de beweging Trots op Nederland (TON).

Verdonk overweegt de zakenman voor de rechter te dagen voor compensatie van de schade die hij de politieke beweging zou hebben toegebracht. Ze eist daarnaast dat Sinke geen vertrouwelijke stukken van TON meer naar buiten brengt. Dat heeft Verdonk woensdag geschreven in een nieuwsbrief aan haar achterban.

Sinke stapte eind mei geheel onverwacht op als adviseur van Verdonk en bestuurder van een stichting die de opbouw van haar partij ondersteunt. In weekblad Elsevier vertelt hij deze week dat een conflict met Verdonk de reden van zijn vertrek was.

De ruzie draaide om declaraties. Uit een accountantsrapport zou blijken dat Sinke "grote betalingen" heeft gedaan aan zijn eigen bedrijf. Het gaat om vergoedingen aan een medewerkster van zijn onderneming en zijn levenspartner Jan Nieuwenhuis.

"Die betalingen zijn nooit met mij besproken, laat staan dat ik ze heb goedgekeurd", schrijft Verdonk. "Ed Sinke heeft tegen mij altijd verklaard dat hij gratis voor Trots op Nederland wilde werken. Aan de ene kant roepen dat je gratis werkt en ondertussen stiekem via je medewerker en levenspartner grote betalingen doen aan je eigen bedrijf, is een praktijk die mij volledig in het verkeerde keelgat schiet."

Sinke verdedigt zich in Elsevier met de constatering dat mede-adviseur Kay van de Linde "extreem hoge tarieven in rekening brengt". "Bizar dat Verdonk die uitgaven nu dekt. Ik heb maandenlang voor niks gewerkt."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief