Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk: ex-adviseur Sinke sluisde geld weg

18 jun 08

Rita Verdonk dreigt Ed Sinke, ex-adviseur van Trots op Nederland, voor de rechter te slepen.

Zij beschuldigt hem in weekblad Elsevier van het wegsluizen van tienduizenden euro's aan campagnegelden naar een persoonlijke rekening.

Sinke heeft bedragen onttrokken aan de boekhouding die Verdonk 'tegenover sponsors en donateurs niet kan verantwoorden'.

De Amsterdamse zakenman slaat terug door te zeggen dat het juist mede-adviseur Kay van de Linde is 'die extreem hoge tarieven in rekening brengt'. Sinke in Elsevier: 'Bizar dat Verdonk die uitgaven nu dekt. Ik heb maandenlang voor niks gewerkt.'

Oorlog
Hiermee zijn de meningsverschillen in de nog jonge politieke beweging Trots Op Nederland tot een uitbarsting gekomen. Verdonk en haar adviseur Van de Linde zijn nu in staat van oorlog met voormalig vertrouweling Sinke.

Elsevier had inzage in een accountantsrapport dat de uitgaven van Sinke 'rechtmatig' noemt. Verdonk trekt de onafhankelijkheid en de volledigheid van het rapport in twijfel.

Sinke was bestuurslid van de Stichting Vrienden van Rita Verdonk. Hij zou bedragen hebben overgeboekt naar een management-bv voor de werkzaamheden van zijn zaken- en levenspartner. Ook zou hij bedragen in rekening hebben gebracht voor de activiteiten van een medewerker van zijn bedrijf Aspecto.

Belangrijkste adviseur
De Amsterdamse zakenman Sinke was de belangrijkste adviseur van Verdonk toen zij in 2006 een gooi deed naar het VVD-leiderschap en toen zij eind vorig jaar de beweging Trots op Nederland begon. De Stichting Vrienden van Rita Verdonk ondersteunde de opbouw van een partijorganisatie. Sinke was bevoegd namens de stichting bedragen over te boeken.

Eind mei stapte Sinke plotseling op als bestuurslid van de stichting. Hij zei dat hij zich volledig op zijn eigen bedrijf wilde richten.

Elsevier onthult hoe Verdonk, Van de Linde en Sinke een maandenlange strijd voerden over het geld.

Vijanden
Sinke reageert verbijsterd op de beschuldigingen van Verdonk: 'Blijkbaar gaat het niet goed met haar partij en zoekt ze nu vijanden. Er was heel weinig geld. Toch bleef Verdonk maar uitgeven. Vervolgens beschuldigde ze ons ervan dat we niet goed met het geld omgingen.'

(Bron: Elsevier.nl, Eric Vrijsen)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief