Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wereldwijde kritiek op regime Zimbabwe

23 jun 08

Wereldwijd hebben landen alarm geslagen over de crisis in Zimbabwe. Daar is zittend president Robert Mugabe zo goed als zeker van een nieuwe ambtstermijn door het oppositievoeren met bloedig geweld onmogelijk te maken.

Zondag trok oppositieleder Morgan Tsvangirai zich terug als presidentskandidaat omdat een eerlijke stembusgang volgens hem niet langer mogelijk is.

Zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten willen de kwestie later maandag ter sprake brengen in de VN-Veiligheidsraad. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband is het duidelijk dat de golf van geweld die het land de afgelopen weken overspoelde, is gesteund door de staat. Het had volgens hem maar één overduidelijk doel: de bejaarde Mugabe in het zadel houden.

Washington noemde diens regime "illegaal", Australië wil de sancties tegen Zimbabwe aanscherpen. Buurland Zambia zei dat een verkiezing in de huidige situatie ,,beschamend" is voor de hele regio en noemde het "een schandaal" dat buurlanden zich niet kritischer opstellen.

Tsvangirai gaat bij de internationale gemeenschap en de Afrikaanse Unie lobbyen om ingrijpen. Hij bestempelde de situatie in zijn land als genocide.

De oppositieleider stelde bij de bekendmaking van zijn terugtreden, zondag in Harare, dat hij van zijn kiezers niet kan verwachten dat "zij hun leven op het spel zetten" voor de verkiezingen van vrijdag. Kort daarvoor hadden duizenden aanhangers van de regeringspartij ZANU-PF een bijeenkomst van de oppositiepartij in een stadion verstoord. Zij sloegen MDC-sympathisanten met stokken en staven in elkaar.

Mugabe heeft de oorlog uitgeroepen door te zeggen dat het stembiljet is vervangen door de kogel, aldus Tsvangirai. "Wij als MDC hebben besloten dat we niet langer zullen deelnemen aan deze gewelddadige illegale parodie op een verkiezing."

De machthebbers reageerden schamper op de terugtrekking van Tsvangirai. De MDC-leider zou het besluit hebben genomen "om een beschamende nederlaag te voorkomen", aldus minister van Justitie Patrick Chinamasa. De bewindsman liet weten dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewoon doorgaat.

President Mugabe had zaterdag nog benadrukt dat hij nooit zal toestaan dat de MDC het Afrikaanse land gaat regeren. Op een verkiezingsbijeenkomst in de zuidwestelijke stad Bulawayo zei de president dat "alleen God" hem het presidentschap kan afnemen.

De ZANU-PF van Mugabe begon meteen na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, die door de MDC was gewonnen, de oppositie de duimschroeven aan te draaien. Tegenstanders van het regime werden gearresteerd, geïntimideerd of gedood. De MDC telde tot nu toe ruim tachtig slachtoffers uit haar gelederen. Circa 200.000 aanhangers zouden uit hun huizen zijn verdreven.

De autoriteiten lieten Tsvangirai herhaaldelijk oppakken en enkele uren vasthouden. Verder werden MDC-bijeenkomsten verboden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief