Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politie Zimbabwe valt hoofdkwartier MDC binnen

23 jun 08

De Zimbabwaanse politie is maandag het hoofdkwartier van oppositiepartij MDC binnengevallen. Tientallen leden van de oproerpolitie namen meer dan zestig mensen mee uit het gebouw in de hoofdstad Harare en duwden hen in een bus, aldus een journalist en ooggetuigen ter plaatse.

De politie zette de buurt af voor de operatie. In het hoofdkwartier hielden zich onder meer oppositieaanhangers schuil die slachtoffer waren geworden van verkiezingsgeweld. Op televisiebeelden was te zien hoe onder meer mannen op krukken en vrouwen de bus in gingen.

De politie pakt de MDC al weken hard aan. Agenten namen eerder voertuigen in beslag en arresteerden MDC-leden, onder wie de leider Morgan Tsvangirai. Tijdens het geweld zouden circa negentig MDC-aanhangers zijn gedood.

Een woordvoerder van de regering van president Robert Mugabe rechtvaardigde de inval door te zeggen dat in Zimbabwe "iedereen wordt aangepakt die de wet overtreedt". Hij beschuldigde voor de Amerikaanse nieuwszender CNN "wetteloze elementen" binnen de MDC ervan dat die in het hele land voor onrust zorgen. Het dodenaantal onder MDC-aanhangers is naar zijn zeggen sterk overdreven.

Vanwege het geweld besloot Tsvangirai zondag om zijn kandidatuur voor de verkiezingen in te trekken. Hij wil eventueel met de partij ZANU-PF van Robert Mugabe onderhandelen, maar alleen als het politieke geweld stopt, zei hij maandag.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief