Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerlijke verkiezingen in Zimbabwe onmogelijk

23 jun 08

Het is onmogelijk om vrijdag eerlijke presidentsverkiezingen in Zimbabwe te houden door de gewelddadige aanvallen op de oppositie.

Oppositieleider Morgan Tsvangirai van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) zocht zondag zijn toevlucht tot de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Harare, omdat hij vreest voor zijn veiligheid.

Tsvangirai maakte die dag bekend zich terug te trekken als kandidaat voor het presidentsschap. Hij acht een eerlijke stembusgang niet meer mogelijk. Wel zei de oppositieleider bereid te zijn met de partij van president Robert Mugabe te onderhandelen, maar alleen als het geweld stopt.

De Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice liet in een verklaring weten dat Mugabe geen rechtmatige positie heeft zonder eerlijke stemronde. De Britse premier Gordon Brown viel haar bij. "De wereld moet een krachtige en verenigde boodschap uitzenden dat ze de onrechtmatige Zimbabwaanse regering niet erkent."

De Zimbabwaanse politie viel maandag het hoofdkwartier van de oppositiepartij binnen. In het gebouw hielden zich onder meer MDC-aanhangers schuil die slachtoffer waren geworden van verkiezingsgeweld. Politiemannen duwden tientallen mensen in een bus en namen hen mee.

MDC-woordvoerder Nelson Chamisa liet weten dat het onduidelijk was wat de reden was voor de inval. Volgens Chamisa was het een daad "van onmacht en frustratie". Een Zimbabwaanse politiewoordvoerder ontkende dat agenten arrestaties hadden verricht. Circa 39 personen zouden vanwege gezondheidsredenen zijn meegenomen. De agenten werden vergezeld door gezondheidsinspecteurs en maatschappelijk werkers, aldus de zegsman.

Tsvangirai wil dat de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC) zorgt voor uitstel van de verkiezingen van vrijdag. De stembusgang moet daarnaast onder SADC-standaarden worden uitgevoerd, aldus de oppositieleider. Lukt dit niet, dan zou president Robert Mugabe gedwongen moeten worden zijn verlies van de eerste verkiezingsronde (29 maart) toe te geven.

Ministers van Buitenlandse Zaken uit landen in zuidelijk Afrika kwamen maandag in Angola bijeen om onder andere over de crisis in Zimbabwe te praten. Zij noemden de situatie "extreem ernstig". Tsvangirai was de enige tegenstander van zittend president Mugabe. Nu hij zijn kandidatuur heeft ingetrokken, maakt dit volgens de grondwet in Zimbabwe Mugabe automatisch tot winnaar.

Toch gaan de verkiezingen gewoon door. Tsvangirai zou zijn terugtrekking te laat hebben gemeld, stelde minister Patrick Chinamasa van Justitie. Daarnaast liet de kiescommissie weten geen schriftelijke opzegging te hebben ontvangen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief