Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tsvangirai eist ingrijpen Afrikaanse leiders

25 jun 08

De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft woensdag kort nadat hij de Nederlanse ambassade had verlaten, de Afrikaanse Unie opgeroepen in te grijpen in Zimbabwe.

Afrikaanse landen moeten samen met de Verenigde Naties helpen met verandering in zijn land, aldus Tsvangirai.

"De tijd voor actie is nu", zei Tsvangirai tot Afrikaanse leiders op een persconferentie. "De bevolking kan niet wachten." Eerder op de dag vroeg hij al om ingrijpen van een gewapende vredesmacht.

Hij wil dat de regering van president Robert Mugabe al het geweld staakt en illegale wegblokkades opheft. Ook eiste de MDC-leider dat hulporganisaties weer worden toegelaten tot het land, verkozen parlementsleden worden ingezworen en alle politieke gevangenen worden vrijgelaten.

Tsvangirai zei dat hij tot vrijdag, de dag van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, bereid is te praten met Mugabe. Maar daarna zal hij geen contact meer hebben met de regering. De MDC beschouwt de tweede ronde als illegaal en wil "niets te maken hebben", met de nieuwe regering.

De internationale druk op Mugabe om de verkiezingen uit te stellen neemt toe. Maar of de oproep van Tsvangirai effect heeft, is maar de vraag. Hij heeft al eerder gevraagd om hulp uit het buitenland, maar het Westen noch Afrikaanse buurlanden lijken in staat of van zins in te grijpen. Mugabe heeft de touwtjes in Zimbabwe al sinds het begin van de jaren tachtig in handen.

De MDC-voorman vluchtte zondagavond de Nederlandse ambassade in. Die dag stapte Tsvangirai, die de eerste ronde van de verkiezingen eind maart had gewonnen, uit de verkiezingsrace. Geweld tegen zijn partijgenoten zou de afgelopen weken al circa negentig mensen het leven hebben gekost.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief