Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tsvangirai terug in Nederlandse ambassade Harare

25 jun 08

De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai is woensdag na een persconferentie in de tuin van zijn huis in Harare weer teruggekeerd naar de Nederlandse ambassade in de Zimbabwaanse hoofdstad.


Dat bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Hij zocht zondag zijn toevlucht in de Nederlandse diplomatieke post uit angst voor geweld.

"Ik ben terug in de ambassade" zei de leider van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) tegen CNN. "Ik zal hier blijven zolang als noodzakelijk is", voegde hij eraan toe.

Tijdens de korte persconferentie riep hij de Afrikaanse Unie (AU) op om in te grijpen in Zimbabwe. Afrikaanse landen en de Verenigde Naties moeten samen verandering teweegbrengen in Zimbabwe, aldus Tsvangirai. Eerder op de dag vroeg hij nog om ingrijpen door een gewapende vredesmacht.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) had Tsvangirai 's ochtends al telefonisch verzekerd dat hij altijd welkom is en welkom blijft. Tsvangirai bedankte Nederland voor die gastvrijheid.

Wat Nederland betreft moet het Zimbabwaanse parlement, dat eerder dit jaar wel legitiem is gekozen, zo snel mogelijk worden geïnstalleerd. De Zimbabwanen moeten verder snel een bestuursvorm vinden die de omstandigheid creëert waarin wel eerlijke en vrije presidentsverkiezingen gehouden kunnen worden.

Verhagen wilde niet ingaan op Tsvangirai's roep om ingrijpen door een gewapende vredesmacht. Hij vindt wel dat er in de overgangsperiode een "forse internationale aanwezigheid" in Zimbabwe moet zijn, maar noemt als voorbeeld "waarnemers van het regionaal verband van landen in zuidelijk Afrika SADC".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief