Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende vraagt Mbeki om actie voor Zimbabwe

25 jun 08

Premier Jan Peter Balkenende heeft de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki woensdag gevraagd alles te doen wat kan bijdragen aan een vreedzame verandering in buurland Zimbabwe.

Balkenende sprak woensdag uitgebreid telefonisch met Mbeki, zo meldde de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag.

In het gesprek sprak Balkenende zijn grote zorgen uit over de situatie en het gebruik van geweld in Zimbabwe. De premier wees daarbij op het belang van het regionale samenwerkingsverband van Zuidelijk Afrika (SADC) en de Afrikaanse Unie (AU), die kunnen helpen bij het oplossen van de crisis.

Mbeki besloot eerder woensdag niet naar het overleg over Zimbabwe te gaan, dat de leiders van Zuidelijk Afrika hielden in Swaziland. De president zei dat hij niet was uitgenodigd, maar volgens het SADC was dat wel het geval.

Mbeki wordt gezien als degene die het best kan onderhandelen met de Zimbabwaanse president Robert Mugabe en de in het nauw gebrachte oppositieleider Morgan Tsvangirai. Internationaal krijgt Mbeki veel kritiek, omdat hij zich te afzijdig houdt van de problemen in Zimbabwe.

Mbeki bedankte op zijn beurt de Nederlandse regering voor haar betrokkenheid bij Zimbabwe, onder meer door de opvang van Tsvangirai in de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Harare.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief