Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Selectie van embryo's wordt uitgebreid

27 jun 08

Het kabinet heeft vrijdag de knoop doorgehakt over de selectie van embryo's. Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) mag op meer ziektes gaan selecteren dan nu de praktijk is.

Dat hebben ingewijden vrijdag gemeld. Wel gaat een commissie in het AZM elk individueel geval toetsen op onder meer de ernst en de aard van de ziekte en de behandelmogelijkheden. Daarnaast komt er een landelijke richtlijnencommissie die nieuwe ziektes aanwijst waarop embryo's geselecteerd kunnen worden.

Eind mei ontstond een conflict in de regeringscoalitie over embryoselectie. Staatssecretaris Jet Bussemaker (PvdA) moest na verzet van vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) een brief intrekken waarin ze aankondigde dat de embryoselectie zou worden uitgebreid.

Nu wordt deze methode na reageerbuisbevruchting toegepast bij ziektes die zich zeker zullen voordoen als een embryo de ziekte draagt. Bussemaker wilde ook selectie mogelijk maken voor ziektes waarbij niet met zekerheid vaststaat dat die zich zullen manifesteren, zoals erfelijke borst- en darmkanker.

De ChristenUnie vreesde voor een "glijdende schaal": embryo's zouden op steeds meer ziektes geselecteerd worden. De randvoorwaarden die het kabinet nu wil gaan hanteren bij embryoselectie, moeten die zorg wegnemen, waardoor er toch op meer ziektes gescreend kan gaan worden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief