Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Genoeg liefhebbers voor Fortis'

1 jul 08

Fortis had 'bloody pech' dat na de dure overname van ABN Amro de bankensector werd overvallen door de kredietcrisis. Maar de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar zal niet omvallen, volgens vertrekkend bestuurder Hans ten Cate van Rabobank.

"Er zijn genoeg liefhebbers die Fortis willen kopen", zegt Ten Cate vandaag in een interview met het ANP.

Fortis, dat vorige week een vijfde van zijn beurswaarde verloor na de aankondiging van een aantal financiële noodmaatregelen, heeft strategisch volgens Ten Cate een juiste beslissing genomen. "De overname was een brede sloot waar ze over heen sprongen. Onder normale omstandigheden hadden ze de overkant gewoon gehaald.", aldus Ten Cate. "Ik zeg niet dat Fortis de overkant nu niet haalt, maar de vraag is wel of de ondergrond stevig genoeg is."

Fortis is momenteel rond de 23 miljard euro waard. Dat is minder dan de 24 miljard euro die Fortis heeft betaald voor de onderdelen van ABN Amro. Welbeschouwd kan Fortis daarmee als koopje worden beschouwd. "En ABN is voor Fortis nog steeds een aparte bank, die gewoon door de koper kan worden doorverkocht.", schetst Ten Cate, die 26 jaar bankier was bij ABN Amro alvorens over te stappen naar Rabobank. "Technisch is dat mogelijk."

Ten Cate noemt geen namen van eventueel geïnteresseerde partijen. "Ik zeg alleen dat het uit vier windrichtingen kan komen: noord, oost, zuid en west. Verder praat ik er niet over." Momenteel komt het vaak voor dat 'exotische' investeerders banken voorzien van geld. Zo meldden zich bij Fortis een Russische miljardair en een Libisch staatsfonds. Ten Cate heeft met dat fenomeen geen moeite. "Wees blij dat ze eerbaar investeren. Dat is beter dan dat ze hun geld in maffia of drugshandel stoppen." Ten Cate vertrekt dinsdag bij Rabobank.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief