Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

FARC heeft ongeveer 700 gijzelaars

3 jul 08

De door het Colombiaanse leger bevrijde Colombiaans-Franse politica Ingrid Betancourt was de bekendste gijzelaar van de linkse guerrillabeweging FARC.

Na haar vrijlating en die van veertien andere gijzelaars heeft de FARC er echter nog steeds honderden.

Betancourt, mensenrechtenorganisatie Amnesty International en de Colombiaanse president Alvaro Uribe spraken donderdag de wens uit dat de andere gevangenen van de FARC ook snel vrijkomen. Het is niet bekend hoeveel mensen de FARC precies in gijzeling heeft, maar het gaat volgens Colombiaanse media, internationale nieuwsorganisaties en Amnesty International vermoedelijk om ongeveer zevenhonderd.

Vooral mensen buiten de grote steden zijn kwetsbaar voor ontvoering. De FARC richt zich op mensen bij wie iets te halen valt. Geld kan een reden zijn. Verder zijn politici, journalisten en andere mensen die invloed kunnen uitoefenen, door de FARC zeer gewenst als gijzelaars.

Volgens de Colombiaanse radiozender RCN zijn ook kinderen niet veilig voor de FARC. Het station meldde donderdag op gezag van de politie dat de rebellengroep sinds 1996 driehonderd kinderen heeft ontvoerd. Het merendeel was gevangengenomen met het doel verwanten van de minderjarigen af te persen.

Betancourt zei na haar vrijlating dat de mensen die nog door de FARC in gijzeling worden gehouden, niet aan hun lot overgelaten mogen worden. "We gaan gezamenlijk voor hun vrijlating vechten", zei ze. "Misschien is het mogelijk dat de internationale gemeenschap ons daarbij helpt."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief