Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Betancourt herenigd met familie

3 jul 08

De bevrijde Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt (46) is vandaag herenigd met haar familie. Op het vliegveld van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá mocht ze dochter Melanie en zoon Lorenzo Delloye in haar armen sluiten. De kinderen waren van Frankrijk naar Bogota gevlogen.

De beide kinderen waren in het gezelschap van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner, Fabrice Delloye, de ex-echtgenoot van Betancourt, en haar zus Astrid. "Ik ben gelukkig dat ik weer met mijn kinderen ben, nadat ik ze zeven jaar niet had gezien", zei Betancourt op het vliegveld. "Ze zijn mijn trots, mijn reden om te leven."

Betancourt werd woensdag bevrijd uit handen van de FARC, een van oorsprong marxistische rebellenbeweging. Bij de operatie vielen geen slachtoffers. Naast Betancourt werden nog veertien gijzelaars bevrijd, drie Amerikanen en elf Colombiaanse militairen. De 46-jarige politica was de bekendste gijzelaar.

Haar huidige echtgenoot Juan Carlos Lecompte zei dat hij in de eerste nacht na de bevrijding urenlang met Betancourt had gepraat. "Ze heeft geen moment geslapen", aldus Lecompte. Hij zei dat de toestand van Betancourt goed is. Hij voegde eraan toe dat Betancourt geen ernstige gezondheidsproblemen heeft. "Ze is zeer helder", aldus de echtgenoot.

Betancourt, Amnesty International en de Colombiaanse president Alvaro Uribe spraken de wens uit dat de andere gevangenen van de FARC ook snel vrijkomen. Volgens Amnesty en internationale media zitten nog ongeveer zevenhonderd mensen vast in de jungle.

De FARC richt zich bij gijzelaars op mensen bij wie iets te halen valt. Geld kan een reden voor ontvoering zijn. Verder zijn politici, journalisten en andere mensen die invloed kunnen uitoefenen, door de FARC zeer gewenst als gijzelaars.

Betancourt kondigde op de radio een mars aan voor FARC-gijzelaars op de dag van de Colombiaanse onafhankelijkheid, zondag 20 juli. Zij zal met de andere bevrijde gijzelaars de straat op gaan om op te roepen tot eenzijdige vrijlating van haar voormalige lotgenoten.

Betancourt gaat eerst naar Frankrijk en komt daar vrijdag aan. De Franse president Nicolas Sarkozy zal haar daar opwachten. Hij heeft zich sinds zijn aantreden in mei hard gemaakt voor Betancourts vrijlating. De kinderen van Betancourt mochten met zijn presidentiële vliegtuig naar Bogota vliegen.

In Nederland heeft de Stichting Ingrid Betancourt tientallen reacties binnengekregen op haar website. "Enorm goed nieuws. Gefeliciteerd. Laten we hopen dat Ingrid er snel helemaal bovenop komt. Er zijn nog veel mensen in gijzeling om het werk voor voort te zetten", schrijft een bezoeker van de site. De stichting had als doel met vreedzame middelen de bevrijding van Betancourt en alle andere ontvoerden in Colombia te bewerkstelligen. Nu de Frans-Colombiaanse politica is bevrijd, blijft de stichting zich inzetten voor andere mensen die door de FARC ontvoerd zijn.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief