Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer eist onderzoek naar Turkse beweging

4 jul 08

Een kamermeerderheid wil onderzoek naar de wijze waarop de Turkse Fethullah Gülen-beweging in Nederland is georganiseerd. VVD, PvdA en SP zeggen dit in reactie op de uitzending van NOVA.

Daarin vertelt vanavond een voormalige medewerker van een Turks internaat dat daar Turkse kinderen worden geïndoctrineerd. Volgens hem krijgen zij op de internaten te horen dat "de enige goede Nederlander een bekeerde Nederlander is".

Ook bij de Nederlands Turkse Arbeidersvereniging zijn dit soort geluiden bekend. Voorzitter Ayranci: "Op de internaten worden westerlingen ketters genoemd". De internaten zouden deel uitmaken van de beweging van Fethullah Gülen.

Fethullah Gülen is een omstreden Turkse moslimprediker, die ook in Nederland duizenden aanhangers heeft. Zij zouden de grootste Turkse beweging in Nederland vormen en zijn vooral actief in het onderwijs.

Hoewel de Gülen-beweging officieel op papier niet bestaat, maken tal van organisaties er deel van uit, zegt Turkije-kenner professor Erik Jan Zurcher. Hij noemt de Dialoog Academie, de Time Media Groep, ondernemersvereniging Hogiaf en het Cosmicus college.

Zelf ontkennen deze instellingen dat ze banden hebben met Fethullah Gülen.

VVD, PvdA en SP willen nu een grondig onderzoek naar al deze instellingen. De VVD vindt dat de minister hiervoor de AIVD moet inzetten.

Volgens PvdA-woordvoerder Dijsselbloem moet dit onderzoek zich vooral richten op onderwijsactiviteiten: "De centrale vraag is daarbij of deze activiteiten de integratie bevorderen of juist tegenwerken. In het laatste geval moeten de subsidies direct stoppen".

Diverse organisaties die zouden behoren tot de beweging van Fethullah Gülen hebben de afgelopen jaren subsidie ontvangen. Zo kreeg het Cosmicus-college in Rotterdam vorig jaar nog 3 ton subsidie van het Ministerie van Onderwijs.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief