Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Thuiszorgorganisaties zaaien onnodig paniek'

7 jul 08

De thuiszorginstellingen die het afgelopen weekeinde een patiŽntenstop afkondigden, zaaien onnodig paniek over de rug van hun patiŽnten heen. Dat zegt de Nederlandse PatiŽnten Consumenten Federatie (NPCF).


De NPCF noemt het onaanvaardbaar dat de Thuiszorg Groningen en Sensire, dat in Overijssel en Gelderland werkt, geen nieuwe patiënten aannemen, omdat er geen geld meer zou zijn om ouderen thuis te verzorgen en te verplegen. Zij bewandelen de verkeerde weg, meent adjunct-directeur Atie Schipaanboord van de NPCF. "Ik zou haast zeggen: Het is weer juli! Vorig jaar zagen we precies hetzelfde patroon: via de pers wordt paniek gezaaid, waar dat volstrekt onnodig is", zegt ze.

Zij wijst erop dat het zorgkantoor nu met de aanbieders van thuiszorg in de regio moet overleggen over de opvang van bestaande en nieuwe klanten. Volgens de NPCF zijn daar voldoende mogelijkheden voor. "Alleen moet men rond de tafel gaan zitten in
plaats van naar de media te gaan", zegt Schipaanboord.

De oppositiepartijen SP en GroenLinks hebben staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) gevraagd snel opheldering te geven over de patiëntenstops. De SP dreigt de Tweede Kamer van reces terug te roepen, als Bussemaker niet snel met een plan van aanpak komt.

De woordvoerder van de NPCF wijst erop dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een budget heeft voor knelpunten in de zorg. De NZa voert maandag overleg met de organisaties voor de thuiszorg. Hij vindt het "uitermate vreemd" dat de twee organisaties in het weekeinde daarvoor aan de bel hebben getrokken, hoewel ze weten dat de NZa zo'n budget heeft. Ook GroenLinks en de SP hadden er beter aan gedaan op de feiten te wachten, meent hij.

Vorig jaar kondigden sommige instellingen voor thuiszorg ook een patiëntenstop af. Toen heeft zich bij de NPCF niemand gemeld die daardoor in de problemen was geraakt.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief