Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wasberen serieuze bedreiging voor weidevogels

8 jul 08

Het toenemend aantal in het wild levende wasberen in Nederland vormt een serieuze bedreiging voor de weidevogel. Dat meldde de stichting AAP maandag. De in Almere gevestigde stichting heeft inmiddels 22 wasberen in de opvang, maar zit bijna tegen het maximumaantal opvangplaatsen aan.

De wasbeer is een zogenoemde invasieve exoot, van oorsprong niet in Nederland voorkomende dieren die een bedreiging zijn voor de biodiversiteit. Het diertje komt steeds vaker in het wild voor, voornamelijk in Drenthe en Oost-Groningen. Ze eten van alles, van schaaldieren tot fruit, maar ook de eieren van op de grond broedende water- en weidevogels.

Volgens de stichting AAP zijn de Nederlandse wasberen deels afkomstig uit Duitsland, waar de dieren zich al langer in het wild voortplanten, en deels gaat het om afgedankte huisdieren. De Almeerse stichting krijgt de wasberen vooral van dierenambulances die de wasberen vangen na meldingen van burgers.

Wasberen zijn op zich niet gevaarlijk, maar kunnen wel spoelwormen bij zich dragen die voor de mens levensbedreigend zijn. Wie de larve van de worm in zijn lichaam krijgt, kan uiteindelijk sterven aan hersenbeschadiging.

Volgens een woordvoerder van stichting AAP moet het slachtoffer dan wel oraal in contact zijn geweest met de uitwerpselen van de wasbeer. "In de Verenigde Staten overlijden kinderen die in zandbakken hebben gespeeld waarin wasberen hun behoefte hebben gedaan", weet de woordvoerder.

Het ministerie van LNV werkt aan een lijst met huisdieren die in Nederland zijn toegestaan. Hoewel de lijst nog niet openbaar is, komt volgens de stichting AAP de wasbeer er niet op voor.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief