Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM bewaart gesprekken advocaten

8 jul 08

In een onderzoek tegen een verdachte van moord zijn 19 dvd's met tientallen gesprekken tussen verdachten en hun advocaat opgedoken. Dat meldt NOVA vanavond.

De regels schrijven voor dat gesprekken tussen verdachten en hun advocaat direct worden vernietigd. Eind vorig jaar gingen de Hells Angels vrijuit, nadat gebleken was dat telefoongesprekken met hun advocaat niet waren vernietigd.

De dvd's zijn vermoedelijk per abuis bezorgd in de cel van een verdachte in het Huis van Bewaring Het Schouw in de Bijlmerbajes. Hij had gevraagd om de afgeluisterde gesprekken in zijn eigen zaak, maar heeft in totaal 19 dvd's met diverse gesprekken bezorgd gekregen.
Volgens zijn advocaat Leon van Kleef gaat het om tienduizenden gesprekken uit de periode van september tot december 2007. "Iedereen is zich lam geschrokken van het feit dat bij de Angels-zaak gesprekken met advocaten structureel werden bewaard. Nu moet ik opnieuw vaststellen dat een aantal getapte lijnen, structureel en van allerlei burgers met hun advocaten zijn opgenomen, bewaard en uitgeluisterd. Dat kan niet en mag niet gebeuren".

Volgens Van Kleef bewijzen de gesprekken op de dvd's dat het Openbaar Ministerie in Amsterdam alle regels op dit punt aan z'n laars heeft gelapt. "Dit raakt regelrecht het vertrouwen dat je hebt in een zorgvuldige afwikkeling van dit soort gesprekken".

Nadat duidelijk werd dat justitie teveel informatie aan de verdachte had gegeven, is een zoeking gedaan op zijn cel, maar hij had al 18 van de dvd's aan zijn advocaat gegeven. Ook advocaat Spong is op één van de dvd's te horen in gesprek met een cliënt. "Dit is bar en boos. Het lijkt er op dat we te maken hebben met een langdurige, stelselmatige praktijk van onrechtmatig afluisteren", aldus Spong.

Voorzitter Annelies Röttgering van de Vereniging van Strafrechtadvocaten reageert met verbijstering op de aangetroffen dvd's. "Dit toont eens en te meer aan dat politiemensen graag luisteren naar wat verdachten tegen hun advocaat zeggen, en dat de gesprekken dus bewaard worden in strijd met de regels. We vermoeden dat dit het topje van de ijsberg is".

De Vereniging van Strafrechtadvocaten roept de politiek op om het huidige systeem van afluisteren van gevangenen te wijzigen. "De regels moeten wat ons betreft veranderen. De politie mag niet meer luisteren naar gesprekken tussen advocaten en hun cliënten. Die knop moet om. Of er moeten mensen naar luisteren die niets met het opsporingsonderzoek te maken hebben", aldus Annelies Röttgering.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam geeft in een reactie toe dat het fout is geweest om de dvd's met alle getapte gesprekken te verspreiden. Volgens officier van justitie Hanneke Festen was het ondoenlijk alle 1900 uur taps af te luisteren om gesprekken met advocaten te vernietigen. Rechercheurs van de politie hadden volgens haar in theorie wel toegang tot de opnamen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief