Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Iran test langeafstandsraketten

9 jul 08

Iran heeft negen lange- en middellangeafstandsraketten getest, waaronder een raket die militaire bases van IsraŽl en de Verenigde Staten kan bereiken. Dat hebben Iraanse staatsmedia woensdag bericht. Het zogeheten type Shahab-3 kan doelen op 2000 kilometer afstand halen.


Een hoge Iraanse functionaris sprak dinsdag nog dreigende taal tegen Israël en de Verenigde Staten. Als Amerika Iran aanvalt vanwege zijn nucleaire programma, zal Iran de Amerikaanse marine in de Perzische Golf en de Israëlische stad Tel Aviv als eerste "verbranden", aldus de bewindsman.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice ondertekende dinsdag een verdrag met Tsjechië dat een omstreden raketschild mogelijk moet maken. De VS gaan op Tsjechische bodem een radarstation bouwen om eventuele raketten van 'schurkenstaten' als Iran te kunnen onderscheppen.

Israël en de VS hebben aanvallen op Iran wegens zijn nucleaire programma nooit uitgesloten. Beide landen zijn bang dat het islamitische land in het geheim aan kernwapens bouwt. De nucleaire activiteiten van Iran zijn alleen gericht op energievoorziening en niet op het maken van wapens, stelt Teheran. Dat is dan ook niet van plan het verrijken van uranium te stoppen, ondanks druk van het Westen.

De VS hebben de Iraanse rakettest veroordeeld. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat Iran onmiddellijk moet stoppen met het ontwikkelen van langeafstandsraketten die kunnen worden gebruikt voor nucleaire wapens. Het Iraanse regime zondert zich alleen maar verder af van de internationale gemeenschap, aldus zegsman Gordon Johndroe.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief