Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tienduizenden appartementen krijgen verkeerd energielabel

9 jul 08

De Verenging Eigen Huis (VEH) vindt dat minister Vogelaar van Wonen en Wijken direct moet stoppen met het energielabel voor huizen.


Door een fout in de rekenmethodiek dreigen tienduizenden appartementen een verkeerd energielabel te krijgen. Dat zegt de VEH in NOVA. "Het komt er nu op neer dat het slechtste appartement, het beste energielabel krijgt", stelt algemeen directeur Marlies Pernot. "Een hoekappartement krijgt een hoger energielabel, dus die doet het beter dan een appartement midden in het gebouw. Terwijl iedereen kan nagaan, dat als je binnen in een gebouw woont , je dan minder energie verbruikt".

Volgens de VEH dreigt het bij veel appartementen fout te gaan: "Je praat al gauw over 60.000 appartementen", aldus Pernot. Het gaat dan om appartementen die vanaf begin jaren negentig zijn gebouwd en bij verkoop verplicht een energielabel moeten hebben.

In NOVA zegt Pernot dat VEH sterke aanwijzingen heeft dat hetzelfde probleem zich ook voordoet bij rijtjeshuizen. Een huis op de hoek zou daar ook een beter label krijgen dan een een tussenwoning. "Je praat dan misschien wel over 100.000 woningen of meer waar het label niet deugt", aldus Pernot.

Het probleem zit in de rekenmethode die wordt toegepast om te bepalen welk label een huis krijgt. De fout is ontstaan omdat technici een correctiefactor hebben bedacht. Die was nodig omdat goed geïsoleerde vrijstaande huizen anders nooit het beste energielabel konden krijgen. Maar die correctiefactor wordt ook op andere woningen toegepast. En daardoor krijgen hoekappartementen dus een verkeerd label.

Pernot: "Ik denk dat technici dat hebben zitten berekenen via een soort computermodel maar niet maar niet met de barre werkelijkheid van een buitenappartement en een binnenappartement rekening hebben gehouden om een te goed label krijgen. Zo heb je weinig tot niets aan zo'n label, omdat je een label krijgt waar je eigenlijk niet op kunt vertrouwen en gebaseerd is op de verkeerde rekenmethodiek".

Minister Vogelaar erkent dat er een fout zit in het energielabel voor appartementen. Hun label wordt dan ook opnieuw bekeken. Verder wil ze onderzoeken hoe groot het probleem nu precies is. Daarbij kijkt ze ook naar de rijtjeshuizen. Over 4 maanden hoopt ze daar antwoord op te hebben. Ondertussen laat ze het aan de eigenaren van de appartementen over of zij nu een label willen of pas op het moment als het probleem is opgelost.

Een kamermeerderheid van CDA, VVD, SP en Groen Links vindt dat minister Vogelaar direct moet stoppen met de uitgifte van het energielabel totdat duidelijk is wat er precies aan de hand is.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief