Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Agente direct neergeschoten

10 jul 08

Door een schietincident in Amstelveen is woensdagavond, even voor middernacht, de 28-jarige hoofdagenteGabriŽlle Cevat om het leven gekomen. Donderdagochtend heeft de politie de vermoedelijke dader, een 49-jarige Amsterdammer, aangehouden in de woning van zijn ex-vriendin.

De vrouw reed in haar eigen auto in burgerkleding naar het politiebureau in Amstelveen-Noord om daar haar nachtdienst te doen.Ze zag onderweg een bestuurder van een BMW die slingerend over deweg reed. De agente belde daarop haar wijkteam en ging achter de auto aan.

In de Piet de Winterlaan stopte het voertuig, waarop de vrouw de bestuurder op zijn rijgedrag wilde aanspreken. Ze heeft zich bij hem gelegitimeerd. De verdachte heeft volgens getuigen onmiddellijk geschoten. Hij raakte haar eenmaal in haar bovenlichaam. Vervolgens vluchtte de man de woning binnen, waar zich op dat moment drie tieners bevonden. Zij konden via een raam ontkomen.

Leen Schaap, districtschef Zuid van de politie Amsterdam-Amstelland, zei op een persconfentie dat het niet ongewoon is dat een agent alleen handelt, omdat ze iets zag wat niet normaal was.
De verdachte was eerder woensdagavond betrokken bij een ander geweldsdelict in Amstelveen. Hij had op een deur van een woning geschoten, vermoedelijk een incident in de relationele sfeer. De verdachte is een bekende van de politie en was eerder betrokken bij zeden- en geweldsdelicten.

De agente overleed in een ziekenhuis aan haar verwondingen. Hoofdcommissaris Bernard Welten van politie Amsterdam-Amstelland zei dat zijn korps diep is geschokt door het overlijden van de agente. Hij sprak zijn medeleven uit met haar familie en in het bijzonder met haar partner, die ook bij de politie werkt. Tijdens de persconferentie vroeg hij een moment van stilte.

De gemeente Amstelveen heeft vol afschuw gereageerd op de dood van de agente. De burgemeester wenst alle collega's van het korps kracht toe bij het onderzoek "rondom dit misdadige incident". Het komt in Nederland niet vaak voor dat een agent om het leven komt tijdens zijn of haar dienst. De laatste keer was in 2004. Toen werd een 47-jarige brigadier van de politie Twente in het centrum van Enschede doodgeschoten, toen hij een Duitser wilde fouilleren die met een drugsdeal bezig was.

Op de website www.condoleance.nl is een register geopend voor de omgekomen agente.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief