Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overheid VS niet uit op overname hypotheekbanken

14 jul 08

De Amerikaanse minister van FinanciŽn Henry Paulson heeft vrijdag geruchten tegengesproken als zou de Amerikaanse overheid de hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae willen overnemen. Paulson liet in een verklaring weten de banken "te willen steunen in

Volgens analisten wijzen de uitspraken van Paulson vooralsnog niet richting een overname of een ondercuratelestelling van de banken. De krant The New York Times had dit gemeld op basis van ingewijden. Paulson zei niet wat hij denkt te doen als de situatie bij 'Freddie en Fannie' verslechtert.

De twee grootste hypotheekbanken van de Verenigde Staten zijn hard getroffen door de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt. Door alle onrust en de gekelderde koers van hun aandelen kost het de banken steeds meer moeite en geld om vers kapitaal aan te trekken. Door ze onder overheidstoezicht te stellen, zou de Amerikaanse regering de verantwoordelijkheid overnemen voor 5,2 biljoen dollar (3,3 biljoen euro) aan uitstaande hypotheken die de banken in hun boeken hebben staan.

Freddie Mac en Fannie Mae verloren vrijdag bij de opening van de beurzen op Wall Street tientallen procenten in waarde. Na de verklaring van Paulson herstelden de banken zich licht. Fannie Mae stond circa twee uur na de opening van de beurzen op een verlies van ruim 32 procent. Freddie Mac stond op een verlies van 35 procent. Daarmee verloren de fondsen dit jaar al ruim driekwart van hun waarde.

De hypotheekbanken hebben door de hypotheekcrisis in de VS al 11 miljard dollar aan verliezen geleden. De twee banken zijn goed voor ongeveer de helft van de totale Amerikaanse hypotheekmarkt. Om de kaspositie te versterken, verkocht Fannie Mae al voor 7,4 miljard dollar aandelen. Freddie Mac heeft plannen om 5,5 miljard dollar aan vers kapitaal op te halen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief