Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Soedan erkent ICC niet

14 jul 08

Soedan erkent het Internationale Strafhof (ICC) niet en zou ook geen gehoor geven aan een eventueel arrestatiebevel tegen president Omar al-Bashir dat hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van de rechters probeert te krijgen.

"We behandelden de aanklacht tegen de president of elke andere burger van Soedan precies hetzelfde. We erkennen niet wat van het ICC komt, voor ons bestaat het gewoon niet", aldus de woordvoerder. Hij voegde eraan toe dat Soedan het vredesproces in Darfur zal voortzetten en het VN-personeel in het land zal beschermen. De stappen van het ICC vindt Soedan "schadelijk" voor het vredesproces.

Hoofdaanklager Moreno Ocampo wil Bashir oppakken omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid in de West-Soedanese regio Darfur.

"De rebellen zullen zich als overwinnaars voelen en zij zouden door kunnen gaan met aanvallen tegen de mensen in Darfur en tegen de strijdkrachten van Unamid", aldus de zegsman. Unamid is de gemengde vredesmacht van VN en Afrikaanse Unie in Darfur.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief