Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Moreno wil arrestatiebevel tegen president Soedan

14 jul 08

Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo vraagt de rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen president Omar al-Bashir van Soedan.

Volgens de Argentijn is er genoeg bewijs om Bashir verantwoordelijk te houden voor oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid in de West-Soedanese regio Darfur sinds 2003.

Moreno maakte zijn bevindingen maandagmiddag bekend tijdens een door journalisten en diplomaten drukbezochte persconferentie in het hoofdkantoor van het ICC in Den Haag.

Volgens Moreno zat Bashir achter een plan om de bevolkingsgroepen Fur, Masalit en Zaghawa voor een substantieel deel te vernietigen. Hij deed dat om politieke redenen. Het ging bij het conflict om land. In sommige streken is nu 98 procent van de dorpen verlaten. De stelling dat Bashir een opstand moest neerslaan, was slechts een alibi, aldus Moreno.

Meer dan vijf jaar lang hebben Soedanese strijdkrachten en de Janjaweed-militie dorpen aangevallen en vernietigd. Er is gemoord en verkracht. Volgens de meest voorzichtige schatting zijn volgens Moreno 118.000 doden gevallen; de VN houden het inmiddels op 300.000. Zeker 2,5 miljoen mensen zijn van huis en haard verdreven. Het hele Soedanese staatsapparaat is ingezet voor het genocideplan. "De beslissing om de genocide te beginnen, is door Bashir persoonlijk genomen", aldus Moreno.

Bashir pleegt een genocide "zonder gaskamers en zonder kapmessen", aldus Moreno, maar hij zet wel honger en verkrachting als wapen in. Burgers die voor het geweld de woestijn zijn ingevlucht, worden aan hun lot overgelaten en verhongeren. Er wordt tevens op grote schaal verkracht, soms voor de ogen van de ouders van de slachtoffers: er zijn groepsverkrachtingen en verkrachtingen van meisjes en bejaarde vrouwen. Volgens Moreno heeft Bashir de volledige controle, ook over de Janjaweed, een Arabische militie die naast het regeringsleger in Darfur actief is.

Moreno laat aan de rechters van de Kamer van Vooronderzoek over hoe zij ervoor zorgen dat Moreno in Den Haag voor de rechter verschijnt. Zelf pleit de Argentijn voor de uitvaardiging van een arrestatiebevel wegens onder meer genocide, moord, marteling en verkrachting. Hij verwacht dat de rechters er enkele maanden over doen om het bewijsmateriaal te bestuderen en tot een besluit te komen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief