Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nog geen officieel ontslag voor Leterme

15 jul 08

De Belgische koning Albert heeft premier Leterme nog altijd niet officieel ontslagen.

Iedereen in België wacht met spanning af wat de koning gaat doen.

Diverse politieke kopstukken aan beide kanten van de taalgrens hebben opgeroepen om Leterme niet direct te ontslaan. Didier Reynders van de Franstalige MR, die wordt genoemd als opvolger van Leterme, heeft voor een sociaal-economische regering gepleit met Leterme aan het hoofd.

"We moeten dus voortdoen met de huidige meerderheid én met Leterme als premier", zei de Franstalige liberaal vanochtend. "Als de koning mij vraagt om formateur te worden? Ik ben minister in een regering en doe voort met die regering." Reynders toonde zich teleurgesteld over het plotselinge ontslagaanbod vannacht van Leterme.

De Franstalige christendemocratische leider Joëlle Milquet, die de staatshervorming in de ogen van veel Vlamingen frustreerde, toonde zich evenmin gelukkig met de "plotse beslissing van Leterme. Vooral omdat de regering net belangrijke sociaal-economische beslissingen voor de burgers had genomen".

Maar het ging natuurlijk niet om verhoging van de pensioenen of verlagingen van de belastingen, wist ook Milquet. "Het komt er nu op aan een diepgaande regimecrisis te vermijden en alles in het werk te stellen om op een verantwoorde manier uit de impasse te raken", zei Milquet over de vastgelopen staatshervorming.

Aan Vlaamse kant bleven de hakken ook in het zand. Vice-premier Jo Vandeurzen van Letermes eigen CD&V beschouwt het ontslag van het kabinet als een belangrijk teken dat de staatshervorming niet in de koelkast kan worden gezet. "We zullen daarop blijven aandringen - en ik denk dat ook de collega's van Open VLD daar zo over denken, want we hebben dat samen onderhandeld", zei Vandeurzen. Volgens de krant De Standaard kiest de CD&V ervoor om de rijen te sluiten met de Vlaams-nationalistische N-VA en om achter Leterme te blijven staan.

Leterme zelf zei vannacht dat de tegenstellingen tussen Vlamingen en Franstaligen niet te overbruggen waren. Het conflict spitste zich met name toe op de splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde in een Nederlandstalig deel en een tweetalig Brussel.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief