Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Regering Leterme was gedoemd te mislukken

15 jul 08

"Het overlegmodel op federaal niveau heeft zijn limieten bereikt," verklaarde de Belgische premier Yves Leterme (CD&V) maandagavond in een verklaring waarin hij zijn ontslag aan koning Albert II aanbiedt.

Leterme legt hiermee meteen de wond open waar het land al sinds de federale verkiezingen van 10 juni vorig jaar last van heeft, namelijk de grote tegenstellingen in visie over de toekomst van het land tussen de Nederlands- en de Franstaligen in België. Geen moment bleek in de afgelopen maanden dat de partijen een stap dichter bij elkaar kwamen en de regering Leterme 1 was dus al lang gedoemd te mislukken.

België kent naast een federale regering ook gewesten en gemeenschappen met allen een eigen parlement. Vlaanderen pleit voor meer autonomie op die regionale niveaus middels een nieuwe staatshervorming. De Franstaligen zien daar weinig in, maar hebben gezien hun minderheidsaantal weinig keus. Toegeven aan alle Vlaamse eisen doen de Franstaligen echter niet en alle partijen blijven zo lijnrecht tegenover elkaar staan.

"Ondanks alle inspanningen en al het doorzettingsvermogen blijkt dat de tegengestelde visies tussen de gemeenschappen over het noodzakelijk tot stand te brengen nieuwe evenwicht in onze staatsinrichting vandaag niet te overbruggen zijn," schrijft Leterme in zijn verklaring.

Leterme was na de verkiezingen van 10 juni 2007 de gedoodverfde premier, met 800.000 voorkeurstemmen. Maar tot twee keer toe nam hij ontslag als (in-)formateur, omdat hij geen regering wist samen te stellen. Uiteindelijk was het oudpremier Guy Verhofstadt die de plooien glad streek en zag eind april de regering Leterme 1 het levenslicht.

De deadline van 15 juli werd daarbij ook afgesproken, dan moesten de contouren voor een nieuwe staatshervorming op papier staan en er moest een oplossing zijn voor het splitsen van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde in enkel Nederlands- en enkel Franstalige gemeenten. Nachtenlange vergaderingen, harde ruzies via de media en koppig vasthouden aan eigen standpunten van zowel Vlaamse als Waalse onderhandelaars hebben geleid tot deze zoveelste regeringscrisis. Over hoe het nu verder moet, wordt de komende tijd weer druk vergaderd. Er wordt zelfs gesproken over het behoud van deze regering, maar dan met een Franstalige premier, de liberale Didier Reynders (MR).

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief