Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen vergelijking JSF met Rafale en Eurofighter

19 jul 08

Defensie kan geen actuele vergelijking maken tussen het in ontwikkeling zijnde Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) en de Europese tegenhangers Rafale en Eurofighter.


De twee fabrikanten van deze Europese gevechtsvliegtuigen willen niet meewerken aan een actualisering van de gegevens. Dat heeft staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) vrijdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer wil dat de JSF, de beoogde opvolger van de verouderde F-16, in prijs en kwaliteit wordt vergeleken met zoveel mogelijk alternatieven.

Vooral de PvdA dringt hierop aan. Tweede Kamerlid Angelien Eijsink van deze partij wil daarom precies weten waarom Rafale en Eurofighter niet willen meewerken aan de vergelijking. "Ik ga ervan uit dat de staatssecretaris dat alsnog aan de Kamer laat weten", aldus Eijsink.

De JSF ligt moeilijk in de PvdA en leidt tot spanningen binnen de coalitie. Nederland neemt al enkele jaren deel aan het JSF-project en heeft er tot nu toe 1 miljard euro voor uitgetrokken. Ons land besluit pas in 2010 of het de JSF aanschaft. Voor die tijd wil de Kamer een betrouwbare evaluatie van potentiële kandidaten.

De bedrijven die de Rafale (het Franse Dassault) en Eurofighter (een consortium van Europese fabrikanten) ontwikkelen, blijven echter weigeren informatie te geven. Een dringend verzoek van De Vries, dat hij onlangs overbracht tijdens een bezoek, leverde opnieuw een afwijzing op.

Volgens de bewindsman lag het niet aan de gevolgde procedure of de vragenlijst die ze voor een bepaalde termijn moeten invullen. De bedrijven hebben er uiteenlopende redenen voor, aldus een woordvoerder van Defensie.

PvdA-Kamerlid Eijsink blijft hameren op een vergelijking tussen de JSF en andere toestellen. Ze wil echter niet vooruitlopen op de actie die de staatssecretaris moet ondernemen als Rafale en Eurofighter blijven weigeren informatie over hun machines te leveren.

De Vries stelt dat hij nu alleen de drie overgebleven gevechtsvliegtuigen in de evaluatie betrekt. Naast de JSF en de Advanced F-16, beiden van Lockheed Martin, is dat de Gripen Next Generation van het Zweedse Saab.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief