Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA laat zich overtuigen: F-16 voldoet niet lang meer

19 jul 08

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel en fractiespecialist Raymond Knops hebben zich maandag tijdens een vlucht in een F-16 laten overtuigen van de noodzaak voor een opvolger van het toestel.


Piloten van de vliegbasis Volkel legden de politici uit aan welke eisen een modern gevechtsvliegtuig tegenwoordig moet voldoen. Het CDA is overtuigd dat de JSF weer als beste uit de bus komt in een lopend vergelijkend onderzoek.

CDA-staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) laat in het onderzoek ook nog bekijken wat een opknapbeurt voor de huidige F-16 oplevert. "De F-16 voldoet nog net", sprak Van Geel na afloop van een sensationele rondvlucht van vijf kwartier boven Nederland. Volgens hem is een opknapbeurt onrendabel. Knops vertelde dat de positie van de JSF volgens hem alleen maar sterker is geworden omdat Nederland heeft meebesloten over en meegeholpen aan de verdere ontwikkeling ervan.

Tijdens het afwerpen van oefenbommen door de bewolking boven de Waddeneilanden merkten de CDA'ers dat de F-16 niet de precisie levert die de politiek eist. Het toestel is ontwikkeld ten tijde van de Koude Oorlog en is niet gebouwd voor deelname aan (vredes)missies in exotische oorden waar de vijand zich onder de bevolking bevindt, legde Van Geel uit.

De CDA'ers blikten opgelucht terug op de vlucht. 80 Procent van de personen die voor het eerst een vlucht maken met een F-16 stapt ziek uit de cockpit. Van Geel en Knops voelden zich nog goed. Knops vond het avontuur maandag een stuk spannender dan de noodlanding die hij vrijdag nog meemaakte in Sudan.

Van Geel informeerde naar de veiligheidssituatie op de vliegbasis. Het is publiek geheim dat in Volkel kernwapens liggen. De opslag zou niet voldoen aan de veiligheidseisen van de Verenigde Staten, noteerde Time Magazine onlangs uit een vertrouwelijk rapport van de Amerikaanse luchtmacht. Hoewel het luchtmachtpersoneel tegen Van Geel ook niet het achterste van zijn tong liet zien, is er volgens hem geen aanleiding te twijfelen aan de veiligheid op de basis.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief