Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Karadzic terug in beeld

22 jul 08

De voormalige leider van de Bosnische ServiŽrs, Radovan Karadic is na twaalf jaar weer opgedoken. Volgens zijn raadsman werd hij vrijdagavond in een bus even ten noorden van Belgrado gearresteerd. Een Servisch persbureau stelde dat Karadzic maandagavond i


Karadzic zou een sombere indruk maken en vrijwel niets hebben gezegd tijdens de ondervraging door een Servische onderzoeksrechter. Zijn uitlevering aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag wordt later deze week verwacht.

De arrestatie van de 63-jarige Karadzic in Servië is niet alleen voor de verdachte een onverwachte en ingrijpende gebeurtenis. Servië behoort opeens niet meer tot de duistere Balkanstaten die oorlogsmisdadigers verbergen en is welkom in Europa. De buitenlandcoördinator van de EU, Javier Solana, sprak al van "een groen licht voor Servië".

De arrestatie volgt op de recente vorming van een pro-Europese coalitieregering in Belgrado. Het Joegoslavië-Tribunaal dat in 2010 van de geldschieters dicht zou moeten, kan bovendien weer op fondsen en belangstelling rekenen met een nieuw proces tegen Karadzic. Het historische proces draait waarschijnlijk rond de volkerenmoord in de omgeving van het Oost-Bosnische Srebrenica in juli 1995.

De nabestaanden van de slachtoffers van deze slachting zien eindelijk de hoofdverantwoordelijke berecht worden. "Dit is ten minste een genoegdoening voor de families van de slachtoffers," zei de Bosnische moslim in het presidentsschap van Bosnië-Herzegovina, Haris Silajdzic dinsdag. "Dit is een noodzakelijke reiniging opdat de mensen weten dat er recht wordt gedaan," aldus Silajdzic.

Karadzic was een van de meest gezochte figuren in de wereld omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de volkerenmoord in Srebrenica in 1995. Het Joegsoslavië-Tribunaal dat twee jaar eerder was opgericht, beschuldigt Karadzic van genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Het tribunaal slaagde er niet in vat op deze voorvluchtige te krijgen.

Karadzic werd door veel belaagde Serviërs als held verëerd. Zij zagen in het voormalige Joegoslavië in Karadzic een doortastend politicus, die het ondanks alles durfde op te nemen tegen de krachten die Joegoslavië sloopten en Servische gebieden bij hun eigen etnische staatjes inlijfden. Dankzij dit imago werd Karadzic lange tijd door nationalisten verborgen en gekoesterd. Nationalistische Serviërs toonden maandagavond op verscheidene plaatsen hun woede over de aanhouding van Karadzic.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief