Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Pronk had arrestatie Karadzic niet meer verwacht

22 jul 08

Oud-minister Jan Pronk is buitengewoon blij met de arrestatie van Radovan Karadzic.

Hij had het niet verwacht, omdat de voormalig Bosnisch-Servische leider te veel bescherming zou genieten van Servië en van andere landen. Pronk is benieuwd naar de wijze waarop het nu toch gelukt is en naar zijn proces, zei hij dinsdag in een reactie.

Pronk prijst minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) die in Brussel stevig vasthield aan de eis aan Servië om mee te werken met het Joegoslavië-tribunaal, voordat het EU-lidmaatschap in zicht zou komen. "Verhagen stond onder grote druk van de EU-lidstaten en hield toch vast aan de harde noodzaak voor Servië om de verdachten uit te leveren."

Pronk, in de jaren negentig minister voor Ontwikkelingssamenwerking, heeft nu meer hoop dat ook de oud-legerleider Ratko Mladic wordt aangehouden. Maar het meest heeft hij uitgekeken naar de berechting van Karadzic als architect van de misdadige gebeurtenissen jegens de Bosniërs. "Karadzic weet meer."

De PvdA-coryfee is extra blij voor de nabestaanden van de genocide in Srebrenica, die hij een warm hart toedraagt. "Na alle negatieve ontwikkelingen in het proces tegen de VN en Nederland, is dit nu eens iets positiefs." Pronk gaat altijd naar de jaarlijkse herdenking van de val de enclave op het Plein in Den Haag, als hij in Nederland is. De oud-minister kan zich voorstellen dat de moeders van Srebrenica hun recht willen halen, ook al strijden zij tegen de Nederlandse staat, waar hijzelf toen deel van uitmaakte.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief