Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland droeg steentje bij aan arrestatie Karadzic

22 jul 08

Dat Karadzic na zoveel jaar plots is aangehouden, heeft veel te maken met de hardnekkigheid van minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken.


Bij EU-beraad in april zorgde hij ervoor dat Servië pas profijt kan trekken van een nieuw samenwerkingsverdrag met de EU, als de verdachten Ratko Mladic en Radovan Karadzic "op het vliegtuig naar Den Haag zitten".

Het gaat om een zogeheten Stabilisatie- en Associatie Akkoord (SAA). Dat biedt landen miljarden euro's aan steun voor allerlei zaken, zoals het bouwen van nieuwe wegen.

Verhagen en zijn Belgische collega hielden zeer lang voet bij stuk, ondanks zware druk van bijna alle andere EU-landen. Die wilden direct een akkoord sluiten zonder voorwaarden. Op die manier wilden ze de pro-Europese partij steunen bij de komende verkiezingen.

Verhagen zei het akkoord pas ter goedkeuring aan de Tweede Kamer aan te bieden, bij volledige samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Het is de Belgische hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal die moet beoordelen of Servië volledig meewerkt met het tribunaal.

EU-gezant voor Buitenlandse Zaken Javier Solana stelde dinsdag al zo'n verklaring van Brammertz snel te verwachten. Dat zou betekenen dat de EU zeer snel begint met het overboeken van geld naar Servië.

Maar nog niet iedereen is daarvan overtuigd. Wellicht dat Brammertz en enkele ministers van Buitenlandse Zaken nog willen wachten tot ook Mladic is aangehouden. De Nederlandse regering houdt daarom een slag om de arm in een verklaring van maandagnacht. Die stelt over de arrestatie van Karadzic voorzichtig dat "welke gevolgen de EU hieraan moet geven in de relatie met Servië de komende weken moet worden bekeken".

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief