Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Solana verwacht groen licht van aanklagers

22 jul 08

De buitenlandcoŲrdinator van de EU, Javier Solana, verwacht dat de hoofdaanklager van het JoegoslaviŽ-Tribunaal zal verklaren dat ServiŽ volledig meewerkt aan de uitlevering van verdachten.


Solana zei dat dinsdag in Brussel bij binnenkomst van EU-beraad van ministers van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van de arrestatie van de Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic.

Het gebrek aan medewerking van Servië is tot nog toe altijd een struikelblok geweest voor hechtere samenwerking tot de EU. Als de aanklager van het VN-tribunaal verklaart dat het land volledig meewerkt, geeft dit groen licht voor inwerkingtreding van akkoorden met de Unie. Uiteindelijk kan Servië toetreden tot de EU.

"Ik ben er bijna zeker van dat de aanklager zal zeggen dat er sprake is vanvolledige medewerking. Dat zou ik zeer verwelkomen", aldus Solana. " Het is erg goed gedaan van de Servische autoriteiten. De nieuwe regering is immers pas zeer kort in functie".

EU-commissaris Olli Rehn (Uitbreiding EU) zei dat het EU-beleid kennelijk zijn vruchten heeft afgeworpen. Maar de Finse minister Alexander Stubb temperde de verwachtingen direct. " De arrestatie is een stap, niet noodzakelijk de stap", zei hij over de inwerkingtreding van het akkoord. Stubb doelde op de arrestatie van Ratko Mladic, wat tot dusver ook een voorwaarde was.

De Servische minister Vic Jeremic stapte dinsdag ook binnen bij het EU-beraad, om politieke munt te slaan uit de arrestatie. Hij herhaalde dat Servië lid wil worden van de Europese Unie. "We willen een hoeksteen zijn voor vrede en stabiliteit in de regio."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief