Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Ex-regeringsleiders naar Den Haag om Karadzic'

22 jul 08

Veel voormalige regeringsleiders en andere ex-bestuurders zullen getuigen in het komende proces tegen Radovan Karadzic. Dat verwacht Bibi van Ginkel, jurist bij Instituut Clingendael in Den Haag.

De ex-leiders moeten de rechter ervan overtuigen dat Karadzic schuldig is aan volkerenmoord. Het gaat onder anderen om regeringsleiders, ministers en generaals die met de Bosnisch-Servische oud-president hebben onderhandeld over het vredesakkoord van Dayton. Dit verdrag maakte in 1995 een einde aan de oorlog in Bosnië-Herzegovina.

Onder anderen de Amerikaanse generaal Wesley Clark was direct bij de onderhandelingen betrokken. Het akkoord werd destijds ondertekend door de presidenten Bill Clinton van de Verenigde Staten en Jacques Chirac van Frankrijk en de premiers John Major van Groot-Brittannië, Helmut Kohl van Duitsland en Viktor Tsjernomyrdin van Rusland.

Volgens Van Ginkel is volkerenmoord of genocide erg moeilijk te bewijzen. De aanklager van het Joegoslavië-Tribunaal zal moeten aantonen dat Karadzic en zijn handlangers een plan voor de systematische moorden hadden. De ex-regeringsleiders moeten daarbij helpen, stelt zij. Van Ginkel sluit niet uit dat ook oud-premier Wim Kok in de getuigenbank zal moeten verschijnen in verband met de val van de Bonische moslimenclave Srebrenica.

Naar verwachting zal Karadzic over een paar dagen in Den Haag arriveren. Evenals de vroegere Servische president Slobodan Milosevic, die ook was aangeklaagd wegens genocide, is het denkbaar dat Karadzic zijn eigen verdediging zal voeren. Voor Van Ginkel is dat een van de grote vragen. "Ik ben vooral benieuwd of hij zijn eigen advocaat zal kiezen", zegt zij.

De juriste verwacht dat de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal zich zullen concentreren op de grootste vergrijpen van Karadzic. Om het strafproces niet al te veel te vertragen, verwacht Van Ginkel dat de ex-leider zich niet voor al zijn misdaden zal moeten verantwoorden. Milosevic stierf tijdens zijn proces, dat door de lijst met aanklachten en voortdurende gezondheidsklachten erg lang duurde.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief