Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Karadzic leeft jarenlang vermomd in Belgrado

22 jul 08

Na de arrestatie van Radovan Karadzic zijn dinsdag steeds meer details bekendgeworden over het leven dat hij leidde in de bijna dertien jaar dat hij voortvluchtig was.

De nu zeer harige Bosnisch-Servische oud-president was kennelijk zo overtuigd van de kracht van zijn gewijzigde uiterlijk dat hij regelmatig bijdrages leverde aan een gezondheidstijdschrift en een carrière als alternatief arts maakte.

Goran Kojic, chef van het blad Het Gezonde Leven (Zdrav Zivot) waar Karadzic voor werkte, liet dinsdag foto's zien van de voormalige leider. "Het is nooit in me opgekomen dat deze man met een lange witte baard en lang haar Karadzic was", aldus een gechoqueerde Kojic. Karadzic was voor hij onderdook altijd geschoren en had een geknipte haardos.

De man die door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag wordt gezocht voor onder meer het bloedbad in Srebrenica waarbij 8000 Bosnische moslims omkwamen, werkte in een privékliniek voor alternatieve geneeskunde in de Servische hoofdstad. De kliniek stond in een nieuwbouwwijk waar Karadzic ook woonde.

De Servische minister Rasim Ljajic, die belast is met samenwerking met het Joegoslavie-Tribunaal, zei dinsdag tijdens een persconferentie dat de 63-jarige Karadzic door zijn metamorfose en zijn valse identiteitspapieren vrij kon rondreizen rond Belgrado. Karadzic gebruikte de naam Dragan Dabic om hem een niet-Servische identiteit te geven.

Karadzic, die al lang werd geobserveerd, werd door veiligheidsmensen in een bus aangehouden. Volgens zijn advocaat gebeurde dat vrijdag al, maar de Servische regering zegt dat hij maandagavond werd opgepakt.

Karadzic is daarna voorgeleid voor een Servische rechter, die zijn uitlevering aan het Joegoslavie-Tribunaal gelastte. Dat heeft hem aangeklaagd voor onder meer volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid.

Karadzic zal tegen de uitlevering in beroep gaan, zo verklaarde zijn advocaat Svetozar Vujajic. Hij heeft daarvoor drie dagen de tijd. Kradzic zit op dit moment vast in een afdeling van een Belgradose gevangenis, bestemd voor oorlogsmisdadigers. Zijn broer Luka die hem dinsdag opzocht zei dat Radovan "zeer vitaal, rustig, zelfbewust en voorbereid is op alles wat hem te wachten staat".

Internationaal is opgetogen gereageerd op de arrestatie. De EU-landen noemden het "een belangrijke stap" in de toenadering van Servië met de Europese Unie. e Europese Commissie wil Servië als beloning voor de arrestatie alvast handelsvoordelen te gunnen, vooruitlopend op een EU-akkoord. Dat zei EU-commissaris Olli Rehn (Uitbreiding EU) dinsdag in Brussel tijdens een persconferentie met de Servische minister Vuk Jeremic (Buitenlandse Zaken). Het Stabilisatie- en Associatie Akkoord (SAA) is nog niet in werking getreden omdat Servië nog niet alle verdachten van oorlogsmisdaden heeft uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal.

Jeremic stelde dat hij zijn regering zou adviseren ambassadeurs terug te sturen naar de EU-landen. Servië had die ambassadeurs dit voorjaar woest teruggetrokken omdat EU-landen de afgescheiden provincie Kosovo hadden erkend als zelfstandig land.

In de Bosnische hoofdstad Sarajevo gingen mensen de straat op om het oppakken van Karadzic te vieren. Bosnische moslims vierden tot diep in de nacht feest. Voor veel mensen was het moeilijk het nieuws te geloven. In Servië is verdeeld gereageerd. Bij de rechtbank waar Karadzic in Belgrado ondervraagd werd, kwamen mensen verhaal halen. Anderen hopen dat de arrestatie Servië uit zijn isolement kan halen.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief