Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Karadzic' geheime leven in Belgrado

23 jul 08

Radovan Karadzic was volledig overtuigd dat zijn vermomming met baard en lange haren werkte. Hij was zelfs zo zeker van zijn zaak dat hij visitekaartjes uitdeelde, aldus de BBC woensdag. De man die al meer dan een decennium op de vlucht was, leek niets te


Agenten van de Servische veiligheidsdienst arresteerden de voormalige president van de Republika Srpska maandag tijdens een busrit in Belgrado. Hij wacht nu op zijn uitlevering aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag dat hem wil berechten wegens genocide.

Karadzic (63) leefde al "een aanzienlijke periode" in de miljoenenstad, zegt zijn advocaat Svetozar Vujacic. Hij bezat valse identiteitspapieren en onder de naam Dragan Dabic had hij een flat gehuurd. Mensen hadden geen idee wie hij was, aldus Vujacic. Laatstelijk woonde hij in de buitenwijk Novi Belgrad.

De Bosnische Serviër werkte in de hoofdstad in een privékliniek voor alternatieve geneeskunde en presenteerde zich als een specialist in menselijke kwantumenergie. Hij bezat een eigen website en deelde tijdens bijeenkomsten over alternatieve geneeskunde visitekaartjes uit.

Op het kaartje stond D D David, kennelijk een verwijzing naar Dragan Dabic. Als 'spiritueel onderzoeker' gaf hij lezingen waarin hij stiltetechnieken van orthodoxe monniken en meditatie met elkaar vergeleek. Tijdens een seminar werd hij gepresenteerd als een "onderzoeker op het terrein van psychologie en bio-energie".

Ook verzorgde hij lezingen, in mei nog in Belgrado en Smederevo. Op de internationale nieuwszenders zijn inmiddels de eerste videobeelden van Karadzic verschenen waarin hij te zien is op deze bijeenkomsten.

De man die verantwoordelijk wordt gehouden wegens de moord op duizenden mensen, schreef verder artikelen voor het blad Gezond Leven. Hoofdredacteur Goran Kojic omschrijft Karadzic, die tot psychiater is opgeleid, tegenover de BBC als iemand "die iedereen als vriend wil hebben".

"Hij was een zeer gecultiveerd mens, hij was zeer tolerant, hij had een gevoel voor humor, hij was zeer positief, hij was een intellectueel - kortom hij was een man van formaat", aldus Kojic. Wel bleven de gesprekken beperkt tot de gezondheidszorg.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief