Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wachten op uitlevering Karadzic is begonnen

23 jul 08

Het lange wachten op de uitlevering van de Bosnisch-Servische oud-president Radovan Karadzic is begonnen.


Zijn advocaat maakte bekend de uitlevering aan het Joegoslavië-Tribunaal zo lang mogelijk te rekken, zijn familie probeert hem in de tussentijd nog te bezoeken.

Wanneer Karadzic (63) precies in Den Haag aankomt is onduidelijk, het zal op z'n vroegst vrijdag zijn. Ondertussen houden de internationale media de wacht voor de poort van de gevangenis in Scheveningen. Journalisten van CNN, BBC, NOS, Reuters en RTL posten voor de deur in de hoop de aankomst van de voor genocide en oorlogsmisdaden gezochte oud-president vast te kunnen leggen.

Karadzic heeft zijn aanhouding volgens zijn advocaat geaccepteerd. Hij is vooral blij dat zijn familie nu niet meer zo onder druk staat. De politie deed eens in de zoveel tijd een inval in het huis van zijn vrouw.

Karadzic zit nu in een Servische gevangenis, waar hij zal blijven tot de juridische procedures achter de rug zijn. Ljiljana Zelen-Karadzic, zijn vrouw, probeert hem daar te bezoeken. Maar zij en haar dochter Sonja mogen Bosnië niet uit. Ze hopen toestemming te krijgen naar Servië te reizen voor Karadzic naar Den Haag wordt overgebracht.

Karadzic, die door het Joegoslavië-Tribunaal wordt gezocht voor onder meer het bloedbad in Srebrenica waarbij 8000 Bosnische moslims omkwamen, is vooralsnog van plan zijn eigen verdediging te voeren. Samen met zijn huidige advocaat en historici is hij nu al druk bezig de zaak voor te bereiden.

Ondertussen wordt steeds duidelijker hoe Karadzic zich zolang in het openbaar gedekt heeft weten te houden. Door zijn perfecte vermomming, zijn werk als psychiater en de dekking van de Servische geheime dienst kon Karadzic zich jarenlang vrij bewegen in Belgrado. Hij gebruikte de schuilnaam Dragan Dabic, hield lezingen en deelde zelfs visitekaartjes uit.

Zijn advocaat liet weten dat Karadzic heeft gevraagd om een knip- en scheerbeurt. Hij zal er dus snel weer uitzien als vroeger, hoewel hij inmiddels flink wat kilo's kwijt is.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief