Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Uitlevering Karadzic snel verwacht

23 jul 08

Radovan Karadzic wordt naar verwachting snel uitgeleverd aan het JoegoslaviŽ-Tribunaal in Den Haag.

De vermeende oorlogsmisdadiger wordt waarschijnlijk in het weekeinde en op zijn laatst begin volgende week naar Nederland gevlogen, meldde justitie in Belgrado woensdag.

Karadzic' advocaat probeert echter de uitlevering van zijn cliënt te rekken. Daarom zal hij pas vrijdag bezwaar aantekenen. De Servische autoriteiten moeten daarna binnen drie dagen een besluit nemen. Als Karadzic toch wordt uitgeleverd wordt aan het VN-hof, is hij van plan zichzelf te verdedigen. "Hij zal dat op dezelfde geweldige manier doen als Vojislav Seselj", aldus zijn raadsman.

De ultranationalist Seselj en ook ex-president Slobodan Milosevic probeerden steeds weer politieke toespraken te houden in de rechtszaal die niets met de strafzaak te maken hadden. Daardoor kwamen zij voortdurend in aanvaring met de rechters.

Karadzic is aangeklaagd voor genocide. De aanklager van het VN-hof houdt hem verantwoordelijk voor onder meer de dood van 8000 moslims na de val van Srebrenica in 1995.

De 63-jarige Karadzic werd maandag tot veler verrassing opgepakt, na bijna dertien jaar spoorloos te zijn geweest. De enorme baard en zijn haar dat hij liet groeien om onherkenbaar te zijn, zijn weer weg. Zijn advocaat meldde woensdag dat hij een knip- en scheerbeurt heeft gehad.

Dat de arrestatie van Karadzic zo lang op zich liet wachten kwam doordat de Servische geheime dienst hem jarenlang beveiligde. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ivica Dacic in een aantal Servische kranten. "De geheime dienst heeft hem beschermd, de geheime dienst heeft hem nu overhandigd", aldus Dacic. De aanhouding volgde een paar weken na de installatie van de nieuwe, prowesterse regering in Belgrado. Nadien zijn ook bij de geheime diensten veranderingen in de leiding doorgevoerd.

Dacic is leider van de socialistische partij SPS van oud-president Milosevic. Hij is altijd tegen de arrestatie van Karadzic geweest. Alleen als de oud- leider zich zou overgeven zou Dacic met overdracht aan het VN-hof instemmen.

Broer Luka Karadzic zei woensdag dat Radovan zichzelf in 2009 wilde aangeven. In dat jaar zou het Joegoslavië-Tribunaal volgens hem geen nieuwe zaken meer aannemen. Volgens de broer zou Radovan in dat geval voor een Servische rechtbank berecht kunnen worden door een buitenlandse rechter. Veel Serviërs zien het VN-hof in Den Haag als partijdig.

Of het tribunaal de zaak van Karadzic had laten schieten als hij in 2009 plots was opgedoken, is de vraag. Het hof gaat zeker tot 2010 door en voor een grote vis als Karadzic zou de internationale gemeenschap verlenging mogelijk hebben toegestaan.

Het bureau van de hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal weet nog niet welke getuigen worden opgeroepen voor het proces tegen Karadzic. De woordvoerster van hoofdaanklager Serge Brammertz, Olga Kavran, kon woensdag evenmin zeggen hoe lang de VN-aanklagers nodig hebben om het bewijsmateriaal te presenteren tegen de voormalige Bosnisch-Servische president. Eerdere processen voor het VN-tribunaal hebben jaren geduurd.

(Bron: ANP/DPA/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief