Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama begint Europese tour in Berlijn

24 jul 08

Obama begint zijn tour in Berlijn

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama is donderdag in Berlijn begonnen aan een rondreis door Europa. Hij zei in de Duitse hoofdstad dat hij het gevoel van eenheid tussen de Verenigde Staten en Europa wil herstellen.

Obama ging meteen na aankomst naar het kantoor van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Daar werd hij door een menigte toegejuicht en gefotografeerd. Met Merkel sprak hij over de internationale crisishaarden. Volgens een woordvoerder van de bondskanselier was het een open gesprek in een goede atmosfeer.

Om 19.00 uur zal Obama een toespraak in de open lucht houden. Hij zal vermoedelijk spreken over de verhoudingen tussen Europa en de VS. Zijn campagneteam bezweert dat het geen reclamestunt zal worden, maar waarnemers verwachten dat het toch die kant op gaat. De zwarte politicus is erg populair in Duitsland, waar meer dan 13.000 Amerikanen wonen.

De Democraat probeerde de hoge verwachtingen te temperen. De vergelijking met de beroemde Ich bin ein Berliner-speech van president John F. Kennedy wordt veelvuldig getrokken nu Obama zich in dezelfde stad wil profileren. "Zij waren presidenten, ik ben een burger", relativeerde hij.

In het hotel van Obama werd in de ochtend een verdacht pakketje aangetroffen. De politie ontruimde de entree van het Adlon korte tijd. Het pakket bleek te zijn neergezet door een taxichauffeur en was onschadelijk.

De reis van Obama is vooral bedoeld om Amerikaanse kiezers die menen dat de 46-jarige senator uit Illinois in tegenstelling tot Republikein McCain geen verstand van buitenlandse politiek heeft, op andere gedachten te brengen. Obama leidt vooralsnog in de opiniepeilingen. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 4 november.

(Bron: ANP)

 

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief