Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overzicht in Europa omgekomen Nederlandse alpinisten

24 jul 08

Deze eeuw zijn tot nu toe zeven Nederlandse alpinisten om het leven gekomen tijdens bergbeklimmingen in Europa. Hieronder volgt een overzicht.

Juli 2008
Vier Nederlandse alpinisten komen in juli 2008 om het leven op het massief van de Mont Blanc in Italië. Het gaat om een 57-jarige vader en zijn twee dochters (1985 en 1991) en een zoon (1988). Ze verongelukken bij de afdaling van de 3819 meter hoge Mont Dolent. De moeder van het gezin overleeft de val.

September 2004
Een Nederlandse bergbeklimmer overlijdt door een lawine op de flanken van de Mont Blanc. Een andere Nederlander raakt gewond. Volgens de politie worden de twee alpinisten weggeslingerd toen een onstabiel stuk sneeuw het begaf. De twee mannen, beiden 30 jaar, bevinden zich op dat moment op 4000 meter hoogte.

Juni 2004
Op de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk, komt in juni 2004 een 23-jarige Nederlandse bergbeklimmer uit Renswoude om het leven. Twee jongemannen beklimmen de berg aan de zuidhelling wanneer ze worden overvallen door een lawine. De eveneens 23-jarige vriend uit Groningen raakt zwaargewond.

Augustus 2002
Een Nederlandse bergbeklimmer vindt in augustus 2002 de dood door een val in de Franse Alpen. De 38-jarige Amsterdammer valt in een 30 meter diepe kloof op de Aiguille Sialouse in het oosten van het land. Zijn metgezel op de berg blijft ongedeerd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief